2011. július 31., vasárnap

Mi mosolyog az üvegekben?

Hát a téli savanyúság:
Először mindig a hordós levet csinálom meg ebbe megy az uborka ami folyamatosan érik.Szedés után kiválogatom jó alaposan megmosom és csak beleboritom a hordóba.A hordós lé receptet már leirtam valahol de ha valaki kéri megjegyzés rovatba leirom újra.
Sajnos spejzom nincs igy a fürdőben van a hordó mert az a lakás lehüvösebb pontja:)




És tele ubival:



A 90 literes hordóba dupla levet csináltam.Mivel az erőset külön rakom valamint az almapaprikát is.Ezeket belerakom üvegbe a hordóból merek rá levet és lekötöm.pár nap múlva újra ki kell pótolni a levet mert a paprika beszívja.
Az almapaprika trió:



Valamint a cseresznyepaprika termésem.Igaz ezt anyunak adtam mert csak ők szeretik:



Azért csak leírom a hordós levet újra:
Hordós savanyúság lé készítése
10 liter víz
30 dkg só
60 dkg cukor
1,6 liter 10% ecet
3 dkg timsó
A timsót feloldjuk kevés vízben és a fentiekkel összekeverjük.
5 dk nátriumbenzoátot feloldunk kevés vízben és állni hagyjuk és utána az előző mixhez cseppenként hozzákeverjük.
4-5 dkg borként szintén feloldunk,állni hagyjuk és cseppenként belekeverjük az előzőekbe.
Fűszerek:
Uborkához,paprikához,dinnyéhez
Torma babérlevél,pár szem szegfűbors,kapor,koriander,bors,mustármag esetleg fokhagymagerezd
Én a céklát is ezzel a lével rakom el csak nem teszek bele kaprot,tormát hanem ha megfött a cékla meghámozom legyalulom üvegbe rakom,ráöntöm a levet szórok

Főszezon vagyis van termés dögivel:)

Igaz nálam le van maradva 1-2 nővény de a többi ontja a termést!
Sajnos nehezen jutok ki hét közben mert a melóhelyen rengeteg a munka és mire hazaérek késő van,igy a buszt elérni sincs esélyem amivel ki tudnék menni:(
Anyu meg apu a héten kiszedték a hagymát és leszedték az uborkát ami nagy segítség mert mire kimentem volna a hétvégén ugyis akkora lett volna az uborka hogy nem tudtam volna mit kezdeni vele.Hagyma kb másfél talicskányi lett,vegyesen vörös és lila.Szép nagy fejek,alig van benne 1-2 kicsi.
Én pedig leszedtem a méterest:




Paprikáim nagyon gyönyörűek,lett is belölük egy púpos tállal igaz alma és Tv vegyesen:



Almapaprikás:



Paradicsomból csak az érik ami valahogy kikelt a tavaly elszórodott magból.A többi rendületlenűl zöld:



Karalábé



Tájkép:
Ilyen volt:



És ilyen lett:

2011. július 24., vasárnap

Egy kis állatság avagy állataink a tanyán

Mondhatni inkább apukám állatkái.Főként ő gondozza őket!
Tavaly volt 3 libusunk is.Igaz hogy mi vettük de mivel kint voltak egész nap a tanyán apuval ezért őt imádták.




Van malacka is.Sárika a muttermalac:



És a kicsik akik februárban születtek:












Van kacsamama 9 kiskacsával(azóta már csak 4 mert valami eltüntetett 5 kiskacsát)



És van kacsapapa(családi idill)



És van a négy kerge birka:)



És itt a negyedik:Karesz a kos:
És apukámnak a magtárba befészkelt egy fecske.A képen a fecskebébi látható:)
Végezetül a pudli aki folyton alszik!

2011. július 16., szombat

Július képekben

Július van néha rettenetes meleg, eső pedig alig!
Sok minden elkezdett érni a kertben.Majdnem minden hétre jut valami.
A fiúk ma terményt szedtek a pótkocsin:)




Ma leszedtem az uborkát.10-15 kg biztosan volt.A kisebbeket savanyítom,mivel már megcsináltam a hordós levet.A nagyobbakat kovászolom és ami nagyon nagy az megy gyalulásra és a fagyasztóba!
Kiszedtem az elszáradt szárú hagymákat is.Ők most szikkadnak!
Íme a mai napi termés:




Paradicsomjaim:






Paprikáim amiből van cseresznye mindenféle szinben:)almapaprika édes és csípős és TV paprika is.









És a 39 forintos magból kikelt paprikám a legszebb.Igaz nem vettem idén palántát de úgy gondolom hogy egy 2 hónapja megvett palánta is ekkora lenne:






Szegény karalábém már kezd fásulni!Idén egy kicsit átestem a ló túlsó oldalára karalábé ügyben.Rengeteg van belőle!



A lilahagymák között ennél kisebb fej nincs is:



Egy kis tájkép:






Valamint a magtárba beköltözött egy fecskecsalád.A kicsi fecskék lassan kirepülnek.Nagyon édesek!



2011. július 9., szombat

Szezonja van:mindnt a zöldbabról

Július:)Én már 2 hete kb 3-4 naponként szedem a zöldbabomat.Én általában sárgahüvelyüt vetek de létezik zöldhüvelyű is.
Az élelmi rostban gazdag zöldbabot magas vitamin- (A, B1, B2, B9, C és K) és ásványi anyagtartalma (mangán, magnézium, réz, kalcium, kálium, foszfor és vas) teszi értékessé.
Hatóanyagai elősegítik a csontok és a sejtek növekedését. Magas C-vitamin és béta-karotintartalma révén csökkenti a szabadgyökök mennyiségét, hozzájárul az érfalak tisztán tartásához, keringési rendszerünk védelméhez. A vastagbélrák megelőzésében is fontos lehet. Méregtelenítő étrendekben remekül alkalmazható.(forrás:tudatosvásárló.hu)
Vetése sorban vagy fészekbe történik.Én fészekben vetem.Májusban a fagyosszentek elmúlása után érdemes vetni ha biztosra akarunk menni.Ugyanis ha kikelt a zöldbabunk és hirtelen jön az a fránya fagy akkor vethetünk újra.Ugyanis a fagyra rettentően érzékeny.Ha mégis esetleg fagy várható és kikelt a zöldbabunk akkor fátyolfóliával védekezhetünk.Túlságosan meleg időben a virágait ledobja.Ha a babvetést a hüvelyképződés időszakában öntözzük, és egyszer nitrogénműtrágyával is megsegítjük, akkor az első hüvelytermés után még egy virágzási hullámot produkál, és ezzel is növekszik a termés.A vetéstől számított 10-12 hét múlva kezdhetjük meg a hüvelyek betakarítását.
Tartósítása:
Ha a fagyasztóba tesszük akkor előszőr daraboljuk akkorára amekkorára szeretnénk majd felhasználni.Majd blansirozzuk mindenképpen.Forraljunk enyhén sós vizet és ha forr dobjuk bele a zöldséget.forrástól számított 2-3 perc után szedjük ki jéghideg vízbe.Majd szárítsuk meg,zacskózzuk,dobozoljuk és mehet a fagyasztóba.E nélkül ne is próbálkozzunk a lefagyasztásával mert iszonyú rossz íze lesz!
Néhány recept!

Ecetes zöldbab (levesnek, főzeléknek)

Hozzávalók: Zsenge zöldbab, tetszés szerinti mennyiségben, ízlés szerint só, cukor, ecet, tartósítószer
Elkészítése: A zöldbabot megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem, és 3 cm-es darabkákra vágom. Gyengén ecetes-cukros vizet forralok, majd a forrásban levő lében a zöldbabot félig megfőzöm. Hagyom kihűlni, csak azután szűröm le. A lecsöpögtetett zöldbabot tiszta, jól kimosott üvegekbe teszem. A visszamaradt ecetes levet még egyszer fölforralom, l-enként 1 dkg sót és még annyi ecetet keverek bele, hogy kellemesen savanykás legyen. A levet ráöntöm a zöldbabra, majd mindegyik üveg tetejére 1-1 késhegynyi benzoesavas nátriumot szórok, és szorosan lekötöm. Ezután 20 percig gőzölöm, és forró vízben hagyom kihűlni. Csak hidegen teszem el végleges helyére 

Üveges zöldbab (gőzölve)

Alapadag: 3 kg zöldbab, 5 dkg só, 1 dl 10%-os ecet, na. benzoát.
Elkészítése: A megtisztított, feldarabolt zöldbabot főzőedénybe rakjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, hozzáadjuk a sót, a forrás kezdetétől számítva. 10 percig főzzük. Üvegekbe szedjük. Rászűrjük a főzőlét, hozzáadunk 1 tk. ecetet, csipetnyi na. benzoátot, az üvegeket lezárjuk. Gőzölő edénybe rakjuk, és a forrás kezdetétől számítva 10 percig gőzöljük. Az edényben hagyjuk kihűlni.


Erdélyi zöldbableves

¨       Hozzávalók: 50 dkg zöldbab (lehetőleg a sárga hüvelyű, ún. Juliska bab), 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 2 paradicsom, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csapott evőkanál só, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 púpozott teáskanál liszt, 1 teáskanál sárgabaracklekvár (nem tévedés!).
A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágom, és a zsírját kiolvasztom. A zsíron üvegesre fonnyasztom a megtisztított és ugyancsak finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Először folytonos kevergetés közben ráöntök 3 dl hideg vizet, és simára keverem. Forralás közben további 7 dl vízzel felöntöm. Megsózom. Ha már zubog, akkor apránként, hogy a forrás egy pillanatra se szűnjön meg, beleteszem a közben megmosott, megtisztított és darabokra tördelt (nem vágott) zöldbabot. Nagyon hamar megpuhul. Ezután hozzáteszem a gerezdekre vágott paradicsomot és a finomra metélt zöldpetrezselyem felét. A liszttel és a baracklekvárral simára kevert tejfölt folytonos keverés közben beleöntöm. Jól kiforralom, végül a megmaradt petrezselyemzölddel meghintve, a fazekat lefedem. A sárgabaracklekvártól rendkívül finom zamatot kap.

Zöldbabfőzelék 4.

¨       60 dkg zöldbab, 2 dl tejföl, 8 dkg liszt, vöröshagyma, fokhagyma, pirospaprika, só, pici ecet, pici cukor
Az összevágott zöldbabot feltesszük főni, sózzuk, beletesszük a vöröshagymát (egészben), a reszelt fokhagymát és puhára főzzük. Tejfölből, lisztből, paprikából habarást készítünk és behabarjuk, felforraljuk. Ecettel, pici cukorral ízesítjük.

Zöldbabfőzelék pörköltösen

Hagymát pirítunk olajban, ugyanúgy, mintha pörköltet készítenénk. Ha már üveges, rátesszük az előzőleg feldarabolt zöldbabot, megsózzuk, paprikázzuk, és gyorsan ráöntünk egy kevés vizet, nehogy megkeseredjen. Addig főzzük kis lángon, míg a zöldbab meg nem puhul.
 1-2 kanál liszttel (a zöldbab mennyiségétől függ) megszórjuk, és folyamatosan keverve felengedjük annyi vízzel, hogy főzelék sűrűségű legyen. Lehet külön rántással is sűríteni, ez már nem változtat az ízén.
Érdemes kipróbálni, egész más íze van, mint a szokásos zöldbabfőzeléknek.

Sajtos-juhtúrós-kapros zöldbab

¨       Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 100 g trappista sajt, 150 g juhtúró, 2 dl tejföl, 40 g vaj, 1 csokor kapor, 1 gerezd fokhagyma, só, zsemlyemorzsa, 1 tojássárgája
A zöldbabot enyhén sós vízben a fokhagymával puhára főzzük, jól lecsepegtetjük, a fokhagymát kidobjuk. Még melegen hozzáadjuk a durvára reszelt sajtot, az elmorzsolt juhtúrót, a finomra vágott kaprot, és lazán összekeverjük - inkább csak rázogatjuk - ha a bab összetörik, nem gusztusos. Kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba szedjük - simítjuk, leöntjük a tojássárgájával elkevert, kissé megsózott tejföllel, a tetejére morzsoljuk a vajat, és előmelegített, forró sütőben csak addig sütjük, amíg a teteje szép aranypiros színt nem kap. Azonnal tálaljuk, csak melegen jó.

Zöldséges ragu

¨       1/2 kg sertéscomb, 20 dkg gomba, 20 dkg zöldbab, 20 dkg kukorica, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg rizs, 1 dl lecsó, 3 ek. étolaj, vegeta, só, petrezselyemzöldje
Az olajjal felhevítjük az apróra vágott hagymát, és üvegesre pároljuk, majd rátesszük a csíkokra vágott húst, és zsírjára pirítjuk. Megszórjuk sóval, borssal, ételízesítővel, felöntjük kb. 3 deci vízzel, és letakarva pároljuk. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a kukoricát, a zöldbabot, a negyedekre vágott gombát, a rizst és lecsót. Jól összekeverjük, és készre főzzük.