2016. július 29., péntek

Csalamádé

Uborkám van bőven így ma vettem hagymát és káposztát.Úgy gondoltam hogy csinálok csalamádét legyen az is télre.A múltkori uborkasali nekem nem ízlett nagyon erős lett ecetileg.Így a néném receptjét csináltam meg újra.Ez egy nagyon finom csalamádé recept könnyű elkészíteni.
Csalamádé:
2 kg alaphoz.Tehát az összegyalult zöldségek súlyát lemérjük és 2 kgonként beszorozzuk.ha 4 kg akkor az alábbi hozzávalókat duplázzuk ha 6 kg akkor háromszorozzuk stb.
2,5 dk só
10 dkg cukor
1 dl 20% ecet
kávéskanálnyi borkén
Ezeket a hozzávalókat a legyalult zöldségekre szórjuk,jól összekeverjük és egy éjszakát állni hagyjuk.Reggelre levet fog engedni.Tiszta üvegekbe nyomkodjuk majd a levet amit engedett ráöntjük lezárjuk és mehet a polcra.

Nagyon finom pikáns íze van.Se nem sós se nem savanyú.Pont tökéletes.Nekem összesen 6 kg lett.Ma éjszaka áll aztán reggel megy az üvegbe.

Nyaralás 2016:Tihany-Hévíz-Keszthely

Igaz csak 3 napra de elmentünk egy kicsit nyaralni.Utoljára Tihanyban voltunk tavaly a levendula fesztiválon akkor is csak 1 napot.
Maga a Balaton s a környéke nagy csalódás.Régen szebb volt.Lássuk sorban :
                                               Tihany
Tihanyt nagyon szeretem.Az apátság csodaszép,szépen karban van tartva maga az épület és a környéke is.Igaz parkolót nehéz volt találni mert rengeteg ember volt.Az apátság mellett csodás a kilátás a balatonra.Jónéhány utcájában rengeteg árus és szinte mindenki ugyanazt árulja.Amit biztosan megtalálsz:levendulás termékek,fazekas termékek és kézimunkák.Az árak természetesen a külföldi turisták tárcáihoz vannak szabva.Mivel majdnem 2 órát utaztunk beültünk egy kis csárda szerűbe ebédelni.Párom sertés szűzérmét jóasszony módra én pedig csak egy tál tárkonyos borjúragu levest kértem.Mindkét étel borzasztó volt.A levesen egy hatalmas marék friss tárkony úszott a zöldség pedig egy romlott levesből lehetett átszűrve.Páromnak se ízlett az étel íztelen volt az egész.Mindezért 4000 ftot fizettünk.
Tovább utaztunk a fő uticélunkra Hévízre ott 2 napot töltöttünk.
                                                                      Hévíz
Hévíz Magyarország leggazdagabb városa.A pénzt a tó vonza igazából.Meseszép város.Minden ház úgy nézett ki mint ha most épült volna.Mindegyikben szoba kiadással foglalkoznak.Gazos kertet,eldobott csikkeket,szemetet nemigen láttunk.Itt már sok volt a külföldi míg a Balatonnál a magyarok voltak többségben.Az épületek szépen beszínezve a parkok csodásan ápoltak telis tele virággal.Szállásunk egy apartmanház volt.Szoba-konyha-fürdőszoba teljesen felszerelve,minden igényt kielégítve.A tulaj egy idős házaspár nagyon kedvesek voltak.A szállástól a fürdő 10-15 perc sétára volt de nem bántuk hisz csodaszép volt a környék.
                                                            A Hévízi tófürdő

  Szintén csodás volt.Bár borsos ára van egy egész napos belépőnek-4500ft/fő-de a víz mennyei a fürdő pedig csodásan karban van tartva.Öltözőszekrény benne van a belépőjegy árában.Nyugágyakat ingyen lehet használni.Kölcsönözni pedig sokmindent lehet a lepedőtől a fürdőruháig.Sajnos csak 19 óráig van nyitva de így is ki lehet használni.A víz pont kellemes,se nem hideg se nem meleg.Néha vöcsök is úszkál kis étel reményében.Vízben kapaszkodók,kiülök stb.Minden mint ha új lett volna.Rengetegen voltak,főleg külföldiek.Étterem,bár,fagyizó szinte minden megtalálható.Sajnos az ételek itt sem voltak az árukhoz megfelelőek.A pénzt amit kiadtunk azért finomabb ételt vártunk.Minden esetre a fürdőzés élménye kárpótolt mindenért.Még néhány kép Hévízről:

                                                                   Keszthely
Hazafelé szándékomban állt megállni Keszthelyen a kastélyt megnézni.12-13 éve voltam ott utoljára akkor sem volt csúnya.Most sem az főleg elől a park része.Parkban szökőkút,padok,virágok és szép zöld fű.
Hátul a kert már nem annyira fényes.Eléggé elhanyagolt főleg a kerítés mellett.Gazas és ápolatlan.Csalódott voltam mert nagyon szeretem a kastélyokat.Viszont az utcán a kezünkbe adtak egy prospektust amiből kiderül hogy nemsokára felújítják közel 2 milliárd forintból.Ráfér.




 
 

2016. július 23., szombat

A nyár íze majdan a tél kincse lesz

Nagyon jó idő van a veteményre.Minden terem szép számmal.Most főleg az uborka,tök és cukkini.
Gyártom télre a kovászos uborkát és a kovászos cukkinit is.Valamint töltöm a hordót is csemegeuborkának valóval.Szüleimtől is kapok uborkát mert nekik még a tavalyi is a spejzban van.
Nyitott vagyok az új dolgokra is.Facebookon az egyik csoportban osztotta meg Boros Valéria ezt a uborkasaláta receptet amit üvegbe kell pakolni és télen csak fogyasztani.Rettentő egyszerű:legyalulom,ízesítem só-cukor és ecet keverékével és mehet pár óra állás múlva az üvegben.A receptet itt találjátok:
http://borosvalikonyhaja.blogspot.hu/2016/07/uborka-salata-telire-uvegbe.html

2016. július 20., szerda

Mit vethetünk július 20 és 30 valamint augusztus 1-10 között

Erre a 2 időszakra szinte ugyanazt ajánlja a házikerti kézikönyv:
-téli retek
-fojtott burgonya
-spenót
-kapor
Szerencsések vagyunk mert esős nyarunk van.

2016. július 15., péntek

Uborkaszezon avagy beindult a kert

2 hete nem gondoltam volna hogy valaha beérik az uborkám.
Aztán jött a kánikula hullám és elkezdett érni.Este leszedtem másnap délután amik még este picikék voltak már nagyok lettek.Így naponta lett kb 1,5 kiló.
Mosom meg és ami kicsi megy a hordóba a nagyok pedig kovászosnak.
Olvastam egy kovászos uborka télire receptet ami nem bonyolult.Az uborkát a szokásos módon meg kell kovászolni majd leszűrni a levét felforralni késhegynyi nátrium benzoátot dobni bele még melegen és ha kihült ráönteni az ubira lezárni és mehet a spejzba.
Most van 2 üveg is kovászolódni amin kipróbálom.Nagyon szeretjük a kovászos uborkát és remélem sikerülni fog.
A kovászolt cukkini sem lett rossz.Olyan az íze mint az uborkáé csak egy kicsit másabb az állaga de tényleg finom.
Az viszont tuti hogy laskatököt többet nem ültetek a kert közepére.Sok magot elvetettem és abból 2 kelt ki.
Az egyik elég satnya.A másikat csak úgy a tavaly kiszedett gazkupac tetejére ültettem.Szóval jó szerves anyag van alatta.Van vagy 4 ága és fut minden felé.Persze van rajta tök is de beterít vagy 40 négyzetmétert :D
Most elég hűvős idő van holnapra pedig rengeteg esőt mondanak 15-20 fokkal.Legalább jó ideig nem kell locsolni.

Mit vethetünk július 10-20 között

Hamarosan lezárul a másodvetés időszaka.Ám vethetünk még:
-céklát
-uborkát
-zöldbabot
-spenótot
-kaprot

2016. július 10., vasárnap

Cukkini szezon

Nálam most van cukkini mert én későn vetettem.
Tegnap a kovászos uborka közé tettem 2 zsengét ma pedig sütöttem egy nagyobbat.
Sajtos tejfölös cukkini
A cukkinit meghámozom hasábokra vágom majd jól besózom.Állni hagyom kb 1 órát hogy a vízet kiengedje.Sütőpapíros tepsibe teszem.Fokhagymát összetöröm kis olajjal kikeverem és ezzel kenem meg a cukkini hasábokat.Szórok rá egy kevés borsot.Tejfölt kis sóval,apróra vágott kaporral és fokhagymával kikeverem és rákenem a cukkinire majd reszelt sajtot szórok rá.Kb 25 perc alatt készre sütöm.
Köretként mehet hozzá rizs vagy krumpli.Mi magában ettük,már el is fogyott.
Ahogy lesz cukkini panírozom be duplán és megy a fagyasztóba.Télen csak a forró olajba bedobom és kész a rántott cukkini.

2016. július 9., szombat

Savanyítunk

Csütörtökön örömmel fedeztem fel hogy jesszus mennyi uborkám van.
Kis aranyos méhecskék egész nap porozzák mert van bőven virág és uborka is.
Mivel 3 sor uborkám van ezért úgy döntöttem idén lesz hordós lé.Sajna a patikában nem adtak timsót de szerencsém volt mert az öcsém hozott a gazdaboltból.Így már semmi akadálya nem volt a savanyításnak.Elkészítettem a levet bár kb 10 db uborka volt a kertben.De ahogy nézem folyamatosan fog érni és 2-3 naponta lehet szedni.Igy csak ha leszedem megmosom és mehet a lébe.
Kiástam egy tormát is amit 3 éve ültettem.Nagyon szép vastag gyökere volt.Hajtásait levágtam azokat este elültetem,had legyen jó sok.
Kis ismétlés:
Hordós savanyúság lé készítése
10 liter víz
30 dkg só
60 dkg cukor
1,6 liter 10% ecet
3 dkg timsó
A timsót feloldjuk kevés vízben és a fentiekkel összekeverjük.
5 dk nátriumbenzoátot feloldunk kevés vízben és állni hagyjuk és utána az előző mixhez cseppenként hozzákeverjük.
4-5 dkg borként szintén feloldunk,állni hagyjuk és cseppenként belekeverjük az előzőekbe.
Fűszerek:
Uborkához,paprikához,dinnyéhez
Torma babérlevél,pár szem szegfűbors,kapor,koriander,bors,mustármag esetleg fokhagymagerezd
Én a céklát is ezzel a lével rakom el csak nem teszek bele kaprot,tormát hanem ha megfött a cékla meghámozom legyalulom üvegbe rakom,ráöntöm a levet szórok.A képek sajnos nem ideiek.




Anyukám adott nagyobb uborkákat így azokat kovászoltam.Mivel nem volt tele az üveg 2 db cukkinit is tettem bele.Olvastam a kovászos cukkiniről így most kipróbáljuk.Van olyan cukkini bokor amin 6-7 de akár 8 cukkini is van.Holnap sült cukkini hasábot tervezek kipróbálni.

A kapor sajnos elég gyalázatosan kelt ki.Olyan mint ha a halálán lenne.Csak az az 1 szál szép ami úgy kelt ki a kert közepén magról.A többi amit én vetettem borzasztó.
Végül pár kép a kertről és a benne levő dolgokról:



 

2016. július 4., hétfő

2016.07.04

Az év fele jócskán eltelt.
Volt jópár nap kánikula így a növények ugrásszerűen megindultak a növekedésben.
Zöld paradicsom már van,érnie kell csak.
Uborkán rengeteg virág és pici uborka van.Remélem hogy megindul mert idén szeretnék a hordóba rakni.
Cukkinin is sok-sok virág és már méretes cukkinik is vannak.Az egyik már hétvégére ehető is lesz.
Kelkáposzta ami korai kezd fejesedni igaz még messze van a teljes fejtől de lesz.
Paprika szegényke elég kicsike de némelyiken már van virág kezdemény.
A később vetett cékla,répa,gumós kömény és retek is szépen kikelt.Fehérrépa csak pár szál de egye fene a metélőpetrezselyem nagyon szép.
A kukoricák is szépek meglátjuk mi lesz belőle.









Utolsó képen görény Gizella szerepel aki csak ha benéz a kertbe le van tarolva a kert:)