2011. április 9., szombat

Petrezselyem,fehérrépa,metélőpetrezselyem

Második amivel gazdagítottam a kiskertemet.Bár elötte való években nem nagy sikerrel termesztettem.Mondanom sem kell télen az egekbe szökik az ára.A friss levelének pedig nincsen párja.

A levélpetrezselymet-melyből van fodros levelű is-nevelhetjük a kertben,cserépben vagy balkonládában.Ez a fajta fogyasztható gyökérrészt nem fejleszt.Friss felhasználásra kitünő.Tárolható szárítva és fagyasztva.Én a fagyasztását részesítem előnyben.Jó apróra vágom a leveleit vajasdobozba teszem és be a fagyasztóba.Télen ha használni akarom akkor fagyosan megkapargatom villával és mehet is az ételbe!
Gyökérpetrezselyem:a hideget jól tűri.Magját már februárban ha az idő engedi el lehet vetni.Szereti  a tápdús talajt,a komposztlevet.Lehet hosszú vagy félhosszú fajta.Magját vetés elött nem árt akár egy napra vagy csak egy éjszakára beáztatni hogy a csirázást gátló hormonok kiázzanak.Megszárítani és hogy ritkábban lehessen szórni a magot érdemes homokkal vagy akár grízzel összekeverni és így vetni.Ha vékonyabb gyökeret akarunk akkor maradhat sűrű a vetés ha vastagabbat akkor rikítsuk.A kifejlett petrezselyem levelét folyamatosan szedhetjük de sose kopaszítsuk meg teljesen,Télen homokban vagy fagyasztva ugyanúgy tárolhatjuk mint a sárgarépát!
Betegségei:
abiotikus rozsdája:Mindenekelőtt a talaj felszínénél a gyökerek felszíni szövete megbarnul és repedések keletkeznek benne, amelyek igen gyakran kaput nyítnak a rothadást okozó másodlagos fertőzés előtt. Jóllehet, igen elterjedt zavarról van szó, aokairól keveset tudni. A zavar főleg a nehéz, tömött, levegőhiányos talajokban jelentkezik. Olykor ezt a zavart összefüggésbe hozzák a talaj nem megfelelő kémhatásával is (túl savanyú vagy túl lúgos talajok).


 

Nincsenek megjegyzések: