2011. május 21., szombat

Májusi eső aranyban mérve

Tavaly ilyenkor non-stop szakadt az eső.Errefelé igencsak szűkösen akad belőle az idén.Kiadós eső pont egy hete volt.Azóta semmi.Meleg pedig akad bőven.Ha nem locsolnánk igen csak silány lenne a termés.
Szüreteltem idén először a spenótot.
Azért az az első mert én nemige vetek retket és salátát mert nem szeretjük.A spenótot pedig nagyon szeretjük.Idén télre is rakok a fagyasztóba.Leforrázom,lecsepegtetem és ha kihült zacsiba rakom és mehet a fagyóba.Télen csak kiolvasztom tejjel és fokhagymával összeturmixolom majd ráöntöm a rántásra.Nyami......
A spenót könnyen elkészíthető, jól emészthető, kalóriában szegény, ellenben vitaminokban, antioxidánsokban gazdag. Sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, klorofillban és folsavban is. Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk.Igy télen biztosan egy jó adag vitaminbomba.
Termesztése:
A szögletes, világosszürke magokat szeptemberben vethetjük. A kikelt növények némi takarás (szalma, lekaszált fű, kukoricaszár stb.) védelmében baj nélkül áttelelnek. Ha a vetés fölé fóliaalagutat készítünk, akkor már februárban szedhetjük a friss spenótleveleket.
A legtöbben korán tavasszal - mihelyt a talajmunkákat el lehet végezni - vetik el a spenót magját is. A magvak már 4 °C-os hőmérsékleten csírázni kezdenek, és a fiatal növények nem érzékenyek a kisebb talaj menti fagyokra.(forrás:Bálint gazda honlapja)
Sokféle talajt szeret.Nekem szép volt a homokos és a sóderos talajon is.
A vizet természetesen szereti:)
Ne vessünk egyszerre sok spenótot, inkább kétszer vagy háromszor egyhetes időközökben. A vetés ápolása csak a gyomlálásból és kapálásból áll. Jóllehet a spenót sok vizet fogyaszt, az öntözésére nemigen kerül sor, mert tavasszal a talajban még rendszerint van elegendő nedvesség ahhoz, hogy lombozatát felnevelje.
Én így tettem.3 sorom van 3 különböző vetési idővel.Igy lesz elég friss fogyasztásra és lefagyasztani is.
A levéltermést folyamatosan szedhetjük, mindig a nagy leveleket részesítve előnyben, hogy a kisebbek még utána nőhessenek. A zsenge spenótlevél nyelét se kell föltétlenül eltávolítani.
A spenót vetőmagját nagyon könnyen állíthatjuk elő. Amikor májusban a növények felmagzanak, válasszunk ki két-három erőteljes tövet és azokat hagyjuk meg, amikor a többit kiszedjük az ágyásból. A magszárakat akkor vágjuk majd le, amikor a levelei már megsárgultak, hervadnak. Ekkor kiterített papírlapra kirázogatjuk belőlük a háromszögletű magokat.
Ezt idén kipróbálom.3 fajtám van úgyhogy mind a 3 ból lesz magmintám:)
Holnap megen nagy fába vágom a fejszét:
Palántázás:Paprika,paradicsom,padlizsán.Majd veteményezés:uborka, cukkini,tők.Már 2 sor uborkám kikelt.A kínai kigyó is ami tavaly egyetlen egyet termett:)
Holnap újra jövők és hozok friss fényképeket is!
Egy kis oldalajánló ami szintén az enyém:
www.marcsikonyhaja.gportal.hu
Itt csemegézhettek a finomabbnál finomabb receptekből!

Nincsenek megjegyzések: