2011. július 9., szombat

Szezonja van:mindnt a zöldbabról

Július:)Én már 2 hete kb 3-4 naponként szedem a zöldbabomat.Én általában sárgahüvelyüt vetek de létezik zöldhüvelyű is.
Az élelmi rostban gazdag zöldbabot magas vitamin- (A, B1, B2, B9, C és K) és ásványi anyagtartalma (mangán, magnézium, réz, kalcium, kálium, foszfor és vas) teszi értékessé.
Hatóanyagai elősegítik a csontok és a sejtek növekedését. Magas C-vitamin és béta-karotintartalma révén csökkenti a szabadgyökök mennyiségét, hozzájárul az érfalak tisztán tartásához, keringési rendszerünk védelméhez. A vastagbélrák megelőzésében is fontos lehet. Méregtelenítő étrendekben remekül alkalmazható.(forrás:tudatosvásárló.hu)
Vetése sorban vagy fészekbe történik.Én fészekben vetem.Májusban a fagyosszentek elmúlása után érdemes vetni ha biztosra akarunk menni.Ugyanis ha kikelt a zöldbabunk és hirtelen jön az a fránya fagy akkor vethetünk újra.Ugyanis a fagyra rettentően érzékeny.Ha mégis esetleg fagy várható és kikelt a zöldbabunk akkor fátyolfóliával védekezhetünk.Túlságosan meleg időben a virágait ledobja.Ha a babvetést a hüvelyképződés időszakában öntözzük, és egyszer nitrogénműtrágyával is megsegítjük, akkor az első hüvelytermés után még egy virágzási hullámot produkál, és ezzel is növekszik a termés.A vetéstől számított 10-12 hét múlva kezdhetjük meg a hüvelyek betakarítását.
Tartósítása:
Ha a fagyasztóba tesszük akkor előszőr daraboljuk akkorára amekkorára szeretnénk majd felhasználni.Majd blansirozzuk mindenképpen.Forraljunk enyhén sós vizet és ha forr dobjuk bele a zöldséget.forrástól számított 2-3 perc után szedjük ki jéghideg vízbe.Majd szárítsuk meg,zacskózzuk,dobozoljuk és mehet a fagyasztóba.E nélkül ne is próbálkozzunk a lefagyasztásával mert iszonyú rossz íze lesz!
Néhány recept!

Ecetes zöldbab (levesnek, főzeléknek)

Hozzávalók: Zsenge zöldbab, tetszés szerinti mennyiségben, ízlés szerint só, cukor, ecet, tartósítószer
Elkészítése: A zöldbabot megtisztítom, megmosom, lecsöpögtetem, és 3 cm-es darabkákra vágom. Gyengén ecetes-cukros vizet forralok, majd a forrásban levő lében a zöldbabot félig megfőzöm. Hagyom kihűlni, csak azután szűröm le. A lecsöpögtetett zöldbabot tiszta, jól kimosott üvegekbe teszem. A visszamaradt ecetes levet még egyszer fölforralom, l-enként 1 dkg sót és még annyi ecetet keverek bele, hogy kellemesen savanykás legyen. A levet ráöntöm a zöldbabra, majd mindegyik üveg tetejére 1-1 késhegynyi benzoesavas nátriumot szórok, és szorosan lekötöm. Ezután 20 percig gőzölöm, és forró vízben hagyom kihűlni. Csak hidegen teszem el végleges helyére 

Üveges zöldbab (gőzölve)

Alapadag: 3 kg zöldbab, 5 dkg só, 1 dl 10%-os ecet, na. benzoát.
Elkészítése: A megtisztított, feldarabolt zöldbabot főzőedénybe rakjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, hozzáadjuk a sót, a forrás kezdetétől számítva. 10 percig főzzük. Üvegekbe szedjük. Rászűrjük a főzőlét, hozzáadunk 1 tk. ecetet, csipetnyi na. benzoátot, az üvegeket lezárjuk. Gőzölő edénybe rakjuk, és a forrás kezdetétől számítva 10 percig gőzöljük. Az edényben hagyjuk kihűlni.


Erdélyi zöldbableves

¨       Hozzávalók: 50 dkg zöldbab (lehetőleg a sárga hüvelyű, ún. Juliska bab), 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 2 paradicsom, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csapott evőkanál só, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 púpozott teáskanál liszt, 1 teáskanál sárgabaracklekvár (nem tévedés!).
A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágom, és a zsírját kiolvasztom. A zsíron üvegesre fonnyasztom a megtisztított és ugyancsak finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Először folytonos kevergetés közben ráöntök 3 dl hideg vizet, és simára keverem. Forralás közben további 7 dl vízzel felöntöm. Megsózom. Ha már zubog, akkor apránként, hogy a forrás egy pillanatra se szűnjön meg, beleteszem a közben megmosott, megtisztított és darabokra tördelt (nem vágott) zöldbabot. Nagyon hamar megpuhul. Ezután hozzáteszem a gerezdekre vágott paradicsomot és a finomra metélt zöldpetrezselyem felét. A liszttel és a baracklekvárral simára kevert tejfölt folytonos keverés közben beleöntöm. Jól kiforralom, végül a megmaradt petrezselyemzölddel meghintve, a fazekat lefedem. A sárgabaracklekvártól rendkívül finom zamatot kap.

Zöldbabfőzelék 4.

¨       60 dkg zöldbab, 2 dl tejföl, 8 dkg liszt, vöröshagyma, fokhagyma, pirospaprika, só, pici ecet, pici cukor
Az összevágott zöldbabot feltesszük főni, sózzuk, beletesszük a vöröshagymát (egészben), a reszelt fokhagymát és puhára főzzük. Tejfölből, lisztből, paprikából habarást készítünk és behabarjuk, felforraljuk. Ecettel, pici cukorral ízesítjük.

Zöldbabfőzelék pörköltösen

Hagymát pirítunk olajban, ugyanúgy, mintha pörköltet készítenénk. Ha már üveges, rátesszük az előzőleg feldarabolt zöldbabot, megsózzuk, paprikázzuk, és gyorsan ráöntünk egy kevés vizet, nehogy megkeseredjen. Addig főzzük kis lángon, míg a zöldbab meg nem puhul.
 1-2 kanál liszttel (a zöldbab mennyiségétől függ) megszórjuk, és folyamatosan keverve felengedjük annyi vízzel, hogy főzelék sűrűségű legyen. Lehet külön rántással is sűríteni, ez már nem változtat az ízén.
Érdemes kipróbálni, egész más íze van, mint a szokásos zöldbabfőzeléknek.

Sajtos-juhtúrós-kapros zöldbab

¨       Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 100 g trappista sajt, 150 g juhtúró, 2 dl tejföl, 40 g vaj, 1 csokor kapor, 1 gerezd fokhagyma, só, zsemlyemorzsa, 1 tojássárgája
A zöldbabot enyhén sós vízben a fokhagymával puhára főzzük, jól lecsepegtetjük, a fokhagymát kidobjuk. Még melegen hozzáadjuk a durvára reszelt sajtot, az elmorzsolt juhtúrót, a finomra vágott kaprot, és lazán összekeverjük - inkább csak rázogatjuk - ha a bab összetörik, nem gusztusos. Kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba szedjük - simítjuk, leöntjük a tojássárgájával elkevert, kissé megsózott tejföllel, a tetejére morzsoljuk a vajat, és előmelegített, forró sütőben csak addig sütjük, amíg a teteje szép aranypiros színt nem kap. Azonnal tálaljuk, csak melegen jó.

Zöldséges ragu

¨       1/2 kg sertéscomb, 20 dkg gomba, 20 dkg zöldbab, 20 dkg kukorica, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg rizs, 1 dl lecsó, 3 ek. étolaj, vegeta, só, petrezselyemzöldje
Az olajjal felhevítjük az apróra vágott hagymát, és üvegesre pároljuk, majd rátesszük a csíkokra vágott húst, és zsírjára pirítjuk. Megszórjuk sóval, borssal, ételízesítővel, felöntjük kb. 3 deci vízzel, és letakarva pároljuk. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a kukoricát, a zöldbabot, a negyedekre vágott gombát, a rizst és lecsót. Jól összekeverjük, és készre főzzük.

1 megjegyzés:

Turák Kinga írta...

kár, h nem előbb találtam a blogodra! A jövő évre elteszem a recepteket! Nálunk is dömping van/volt!