2014. február 24., hétfő

Csicsóka

A csicsóka,másnéven vagy csúfnéven a szegények krumplija.Amerikából került Ide Európába.
Sokféleképpen lehet használni.Étkezésre,gyógynővényként vagy akár állatok takarmányozására.
Termesztése nagyon egyszerű.
Nekünk sok-sok éve van a mama kertjében.Megvallom minden évben vödör számra termett de soha nem kóstoltam.....Mama mindig megfőzte a tyúkoknak vagy a malacoknak.
Szóval  ahová egyszer bekerül onnan nem vagy nagyon nehezen lehet kiirtani.A növény felépitése:gumói olyanok mint a burgonya csak girbe gurbák,szára és virága hasonlit a napraforgóéra csak a virága sokkal kisebb.A szára megnő akár 3-4 méterre is.Szereti a vizet,minél többet locsoljuk annál többet és nagyobb gumókat terem.
Fagyra egyáltalán nem érzékeny,A hétvégén ástam ki egy párat itt a kertben mert kiváncsi voltam van e alatta.És volt.Igaz kicsik lettek mert csak annyi vízet kapott amennyi az égből esett.Locsolásra tavaly nem volt módom.
Néhány szakszó róla:
A csicsóka a nyirkos, üde talajokat kedveli, ahol a talajvíz szintje fél méternél mélyebben van, de a leggyengébb talajokon is megél. Megterem a sekély termőrétegű, kötött, sőt a futóhomok talajú területeken is. Éghajlat és talaj iránt csekély igényű. Az egyszer elvetett csicsóka szinte kiirthatatlan, ezért vetésforgón kívül termelik.
A csicsóka fontos diabetikus alapanyag lehet, íze is hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb.
Csak fantázia kérdése, mert szinte minden alapanyagunkkal harmonizál. Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat, kifacsart levéből kitűnő turmixital készíthető – naranccsal, citrommal, mézzel, almával, de köretként csicsókalepényt készítenek, és kelbimbóhoz, csirkéhez adják.
A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. A leggazdagabb inulinforrás eddigi ismereteink szerint. Az inulin vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra. A káros bélflóra tagjai számára viszont az inulin a szaporodást és táplálkozást illetően közömbös. A rossz hatású Clostridium perfringens és sok egyéb káros baktérium inkább a finomított cukor bomlástermékein élnek.
A csicsókagumó fogyasztása azért is előnyös a mai, elhízáson alapuló népbetegségek megelőzésében, mert az inulin molekulahosszúsága miatt nem reszorbeálódik, emberben pedig (az inulináz enzim hiánya miatt) nem bontódik és legfeljebb a vastagbél baktériumflórája képes valamelyest feldolgozni. Így az inulin az emberi táplálkozásban csak ballasztanyagként jön számításba és fogyaszt. A burgonya mellett és helyett mind a népélelmezésben, mind az elhízottak és cukorbetegek diétájában felhasználható és hasznosítható, sőt e betegek még többet is fogyaszthatnak belőle.
Forrás:Wikipédia
És végül egy kép a kertemből kiszedett csicsókáról.Fent a konyhakert végébe ültettem hogy legyen máshol is:)

Nincsenek megjegyzések: