2014. március 31., hétfő

Az öntözésről

Szokatlan de a mai világban lassan nem is lesz meglepő hogy márciusban szinte májusi meleg van.Tegnap olyan melegem volt hogy szinte szakadt rólam a víz.
Régebben emlékszem hogy csak májusban kezdtünk el locsolni.A március elég nedves volt és az április meg szeszélyes hol esett hol fújt stb.Májusban már stabil melegek voltak,mindenki várta az esőt mert akkorra már a földek szárazak voltak.Ezért is mondják hogy a májusi eső aranyat ér.
Itt nálunk homok hátán homok van.Van egy gyűrűs kút amibe bele van fúrva egy csőkút ami 4-5 éve nem volt használva.Megnéztük van benne víz.Igaz ki kellett iszapolni mert az idő belemosott egy kis sódert.Kb 1 méternyit nőt a kút mélysége.
Sajnos kénytelenek voltunk beizzitani most a kutat mert annyira száraz minden hogy a virágok is hervadoznak a kertben.Kertet általában 1 vagy 2 db szórófejjel locsolom be.Egyenletesen locsol és nem kell ott állni mellette egész nap.
Reggel vagy este szoktam locsolni.Mig a homok át nem ázott rendesen addig este és reggel is elinditottam fél-fél órára a szórófejeket.Nyáron a kánikulában csak este locsolok a veteményesben legalább 1 órát hogy rendesen átázzon a föld.Reggel csak az udvart,járdát locsolom fel hogy kicsit frissüljön.
Emlékszem mikor kicsik voltunk és apa kiküldött locsolni ha 20 perc múlva bementünk visszazavart mert mondta hogy ez nem locsolás,a föld nem ázott át rendesen.Én még ma is ehez tartom magamat.
Ma már rengeteg féle slag,szórófej vagy öntöző rendszer kapható a boltokban.
Műanyag gyorscsatlakozókkal szinte gyerekjáték szét és összeszerelni a slagot vagy a szórófejet.
Locsolni csak kútból érdemes főleg annak akinek nagy kertje van.Ugyanis a vezetékes víz rettenetesen drága mivel a legtöbb helyen csatorna van aminek díja is vagy pedig talajterhelési díjat kell fizetni minden elhasznált köbméter után ami 1200ft/.m3.
Szép napot kívánok mára mindenkinek.Előrejelzések szerint 21 fok várható!
Kép egyenlőre az ideglenesen telepített egyke szórófejemről:

Nincsenek megjegyzések: