2011. június 28., kedd

Permetszerek a kertben

Essen szó a permetszerekről is.
Én úgy gondolom hogy a sikeres kertészkedéshez a permetezés is hozzátartozik.Persze nem kell túlzásba vinni.Ha meglátunk egy bogarat ne rohanjunk rögtön permetezni mert sok esetben nem kell.Van aki a biokertészkedés híve,én ezt is elfogadom de a mai világban feleslegesnek tartom.Azért mert rengeteg újfajta és szívós kártevő létezik olyanok amelyek régen nem léteztek!Mire hat pl egy csalánlé addigra a bogár lég tövig lezabált mindent és jóllakottan továbbáll!
Néhány fontos szabályt tartsunk be permetezés során:
-a permetszereket tartsuk mindig jól elzárva a gyerekek és esetleg az idősek elől.
-permetezéskor használjunk védőruhát,szemüveget,kalapot esetleg maszkot.
-kizárólag szélcsendben permetezzünk,ha szélben permetezünk magunkat és környezetünket is veszélyeztetjük
-Ügyeljünk hogy permetezéskor sem ember sem állat ne tartózkodjon a közvetlen közelünkben
-ha végeztünk alaposan mossunk kezet,lehetőleg fürödjünk is meg,ruhánkat azonnal cseréljük le
-ha allergiása vagyunk bármely készítményre NE kezdjünk hozzá.Kérjünk meg egy családtagot vagy ismerőst hogy végezze el helyettünk.
-a permetezőszerek kiméréséhez használt eszközöket  és a permetező kannát alaposan mossuk el.Másra ezeket az eszközöket ne használjuk!
Fontos:Mérgezés esetén azonnal forduljunk orvoshoz vagy hívjunk mentőt.A permetszer csomagolását vagy a benne levő papírt vigyük magunkkal és mutassuk meg az orvosnak.
Általam használt permetszerek:
                                                                       BORDÓI LÉ
A bordói lé volt az első permetszer amit nővényvédelemre használtak.A szer ártalmatlanságát jellemzi hogy egyes vidékeken korlátozott mennyiségben a savanyú uborka téli tartósításához használják.Az uborka élénk szinű és ropogós marad tőle.Előnye hogy a növények betegség elleni ellenálló képességét fokozza.A lisztharmat kivételével a legtöbb gombabetegség és a baktériumok okozta növényi megbetegedések ellen hatékony.
Munkaegészségügyi várakozási idő 0 nap
Környezetvédelmi előírás:

Vízi szervezetekre közepesen veszélyes. Tilos a szert, fel nem használt maradékát, csomagoló burkolatát folyókba, vízfolyásokba, tározókba, állóvizekbe juttatni. A felszíni vizektől előírt biztonságos távolság 50 méter, illetve az egyéb jogszabályok további korlátozásai szerint. Méhekre nem veszélyes.
Én ezt használom 5 naponta az uborkára.Paradicsomra,krumplira max 2x egy idényben.

                                                                 Actara



Hosszan tartó megoldás burgonyabogár, levéltetvek és tripszek ellen.
Alkalmazható bemártásos, illetve palántabeöntözéses technológiában is, uborka, paprika, paradicsom, káposztaféle kultúrákban levéltetvek ellen.Az Actara hatóanyaga, a tiametoxam érintő és gyomorméreg. Gyors kezdeti hatása akár 2-3 hetes tartamhatással is párosul. Az Actara alkalmas a más szerekkel szemben ellenálló rovarok leküzdésére is.-Az Actara tartamhatása burgonyabogár ellen 2-3 hét, így egy szezonban két jól időzített permetezéssel mentesíthetjük a burgonyatáblánkat a bogarak kártételétől.
-Levéltetvek, üvegházi molytetű ellen a kártevők megjelenésére időzítsük a permetezést, ne várjuk meg a tömeges felszaporodást. Káposztaféléknél használjunk tapadásfokozót-akár egy kis felolvasztott cukrot.
 Munkaegészségügyi várakozási idő:7-21 nap a csomagoláson részletesen fel van tüntetve.
                                                           Decis
Általában ampullás kiszerelésben kapható.Rovarölő permetszer.poloskák,levéltetvek,körtelevélbolhák,üvegházi molylepke ellen.
                                                           Force 1,5G
Ezt tavasszal használom mikor a gyökérzöldségek magjait szórom.Ezt a port közvetlenül a magokra szórom és betemetem.Valamint palántázáskor a palánta gyökere alá szórom igy megelőzöm hogy valami  csúfság kirágja a gyökerét.
Ezeket a permetszereket gazdaboltokban szerezhetjük be.Minden esetben tartsuk be a csomagoláson levő utasitásokat!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tanyás gazdaságba inkább az ökológiai kertészkedés, gazdálkodás illene (máshova is...), hát még ha saját család eszi a terményt. Én még a retek magját is magam termelem és csávázás nélkül vetem, vagy csak a hagyományos csávázószerekkel.
biotanyasi@citromail.hu
Üdvözlettel: Másik Tanyasi