2011. június 19., vasárnap

Receptek gyümölcsök tartósításához


Almadzsem

Hozzávalók: 1 kg alma, 60 dkg cukor, 1,5 dl víz, 1 citrom reszelt héja, kevés fahéj, szegfűszeg, tartósítószer.
Elkészítése: Az almát megmossuk, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és vékony szeletekre vájjuk. Főzőedénybe tesszük. Meglocsoljuk a vízzel, és reszelt citromhéjjal, kevés fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük. Lassú tűzön forraljuk 20 percig. Hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét, majd állandó keverés mellett 25 percig nagy lángon főzzük. Ha kelő sűrűségű lesz, üvegekbe töltjük, a tetejére tartósítószert szórunk, s ha langyosra hűlt, lezárjuk.

Alma eltevése réteshez

Hozzávalók: Erre a célra legalkalmasabbak az augusztus végén érő almafajták.
Elkészítése: Annyi szép, egészséges, savanyú almát hámozzunk és reszeljünk meg, amennyi egy ötliteres üvegbe szorosan belefér. A megreszelt almát az üvegből egy zománcozott edénybe kiszedjük, 1 dl rumban 1 kávéskanál benzoesavas nátriumot feloldunk, és 1 kg cukrot egy nagyon kevés vízzel sziruppá főzünk. Az elkészített almára először a rumos oldatot öntjük, és jól elkeverjük, ezután hozzáadjuk a forró szirupot folytonos keveréssel. Ezután az almát visszarakjuk az üvegbe jó szorosan, és ráöntjük a levet úgy, hogy ellepje (egy kevés lé esetleg kimarad). Az üveget dupla celofánpapírral szorosan lekötjük, és hűvös helyre tesszük. Kb. 4 hét múlva már lehet használni belőle, a megmaradt rész nem romlik meg. Természetesen kisebb üvegekbe is lehet tölteni. Réteshez, almás pitéhez is mindig van kéznél töltelék, és ahol az alma a kertbe megterem, ily módon a tárolása is egyszerűbb.

Barackíz

Elkészítése: Készítésénél a kimagozott barackot húsdarálón ledaráljuk, majd minden kiló velőhöz 1 kg cukrot számítunk, amiket állandó keverés mellett sűrűre főzünk.
A darálást kajszi- és őszibarackíz készítésénél is alkalmazhatjuk. Nagyon finom lesz az őszibarackíz, ha minden kilóhoz kb. S dkg gyömbért is teszünk.
Sokkal gyorsabban halad a főzés, ha először csak a gyümölcsöt tesszük fel főni, és állandó kavarás mellett hagyjuk besűrűsödni. A cukrot csak a végén adjuk hozzá, és éppen csak felfőzzük vele, így csökken az odaégés veszélye is.

Barackdzsem

Hozzávalók: 5 kg barack, 2 és 1/4 kg cukor
Elkészítése: A barackot a forróvizes módszerrel megtisztítjuk, lehéjazzuk, kettévágjuk és kimagvaljuk. Ezután lemérjük. Minden kiló barackra 45 dkg cukrot számítva, kevés vízzel gyöngyöző szirupot főzünk, amit habjától állandóan letisztítunk. Ha a szirup "homokosodni" kezd, beletesszük a barackot, és addig főzzük, míg a habját el nem főtte. Forrón üvegekbe rakjuk, kis ideig hűlni hagyjuk, majd lekötjük, s a forrástól számítva 10 percig gőzöljük.

Sárgabarackíz

Hozzávalók: 1 kg tiszta barack, 75 dkg cukor.
Elkészítése: Érett sárgabarackot megtisztítunk, kimagvazzuk és minden kg gyümölcsre 75 dkg cukrot számítva, ebből és 1 dl vízből szirupot készítünk, és addig főzzük, míg szilárd cukorrá nem jegecesedik. Ekkor a barackot belerakjuk, és ha forrni kezd, 10 percig főzzük. Üvegekbe tesszük, 1-2 napig állni hagyjuk, míg azután szalicilt teszünk rá, és jól bekötözzük.

Gyümölcslekvár

Hozzávalók: 1 kg gyümölcs (lehet málna, eper, ribizli, sárgabarack, meggy, szilva), 1 kg befőzőcukor
Elkészítése: A gyümölcsöt gondosan mossa meg, tisztítsa, ha kell, magozza ki. Nyomja jól szét vagy darabolja fel. Keverje hozzá a befőzőcukrot, forralja négy-nyolc percig. Forrón töltse a tiszta üvegekbe, majd zárja le. A málnához a forralás végén dobjon egy darabka vaníliarudat, kevés reszelt citromhéjat. A vaníliát üvegbe töltés előtt dobja ki. A sárgabarackot kevés barackpálinkával bolondíthatja meg, a szilvát pedig fahéjjal és finomra vágott dióval.
Tippek:  Almából is készülhet lekvár. A savanyú fajtából válogasson. Negyedekre vágva, magházát kivájva szeletelje héjastul. Vízben főzze puhára, passzírozza át szitán, majd egy kiló befőzőcukorral forralja négy-nyolc percig az egykilónyi gyümölcsöt. Csipetnyi vaníliás cukorral ízesítve forrón töltse üvegbe.
 

Őszibarack-íz 3.

Hozzávalók: 1 kg tiszta barack, 75 dkg cukor.
Elkészítése: Érett barackot megtisztítunk, kimagvazzuk és minden kg gyümölcsre 75 dkg cukrot számítva, ebből és 1 dl vízből szirupot készítünk, és addig főzzük, míg szilárd cukorrá nem jegecesedik. Ekkor a barackot belerakjuk, és ha forrni kezd, 10 percig főzzük, egy kávéskanál szalicilt beletéve, forrón a gyümölcsre öntünk, szorosan lekötözzük, és gőzölés nélkül eltesszük és letakarjuk.

Őszibarack kompót

Hozzávalók: 1 kg hámozott-felezett barack, 50 dkg cukor, fél rúd vanília. 
Elkészítése: A cukorból és fél liter vízből szirupot főzünk, amit a vaníliával ízesítünk. A barackokat kiszedjük a citromsavas vízből, és a kiforrázott üvegekbe rakjuk. A vaníliát kivesszük a szirupból, a szirupba belekeverünk késhegynyi szalicilt, és a forró szirupot a barackokra öntjük. Az üvegeket a szokott módon lezárjuk, gőzölő edénybe rakjuk, és a gyöngyözéstől számított 10-15 percig gőzöljük. A gőzölő edényben hagyjuk kihűlni.

Cseresznyebefőtt 

Hozzávalók: 1 kg cseresznye, 40 dkg cukor, 1 kk. szalicil.
Elkészítése: Félérett cseresznyét szárától óvatosan megtisztítunk, timsós vízbe rakjuk, utána kimossuk, és szitára tesszük, majd üvegekbe rakjuk, nem egészen tele, minden 10 db félliteres üvegre kb. 1 kg cukrot, és 12 dl vizet számítunk, és szirupot készítünk. Ha forr, habját leszedjük, 1 kávéskanál szalicillal tovább forraljuk; ha kihűlt, a gyümölcsre öntjük. Kétszeres, vízben áztatott hólyagpapírossal szorosan bekötjük, szalma, papír, vagy ruha között edénybe rakjuk, és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy az üvegek szájáig érjen. Tűzre tesszük, és addig főzzük, míg az üvegben a szirup gyöngyözni kezd.

Sárgadinnyedzsem

Elkészítése: A hámozott dinnyét a magoktól letisztítva kis kockákra vágjuk. Minden kg dinnyehúshoz számított 40 dkg cukorból 1 dl vízzel sűrű szirupot főzünk.
Beletéve a dinnyét, kg-onként 1 felkockázott citrommal együtt, kb. 10 percig főzzük. Ha túl híg, a gyümölcsöt szűrővel kiszedjük, a levét sűrűsödésig forraljuk, majd a forrón üvegekbe tett dinnyére öntjük. Lekötve, 15 percig gőzöljük. A szirupba főzhetünk darabka vaníliát is. A gerezdes, kantalup típusú dinnyéből a legjobb.

Egresdzsem

Hozzávalók: 1 kg nagyon érett (az sem baj, ha túlérett) egres, 50 dkg kristálycukor, 3 szem szegfűszeg, fél citrom vékonyan lehámozott sárga héja. Egyszerűen elkészíthető.
Elkészítése: A gyümölcsöt gondosan megtisztítjuk, folyó csapvíz alatt megmossuk, lecsöpögtetjük. Porcelán- vagy műanyag tálba tesszük, tiszta kézzel szétnyomkodjuk, és rászórjuk a cukrot. Fóliával befedjük, és a hűtőszekrényben 12 órán keresztül állni hagyjuk. Ezután átöntjük egy ép zománcú lábosba, hozzátesszük a fűszereket, és felforraljuk. Állandóan kevergetve 20 percig főzzük, majd hagyjuk lehűlni. Langyosan üvegekbe töltjük, de csak akkor kötjük le, ha már teljesen kihűlt. Célszerű kis üvegekbe tölteni. A lekötözött üvegeket nedves gőzben 20 percig csírátlanítjuk, és a gőzölő-fazékban hagyjuk. Csak ha már teljesen kihűlt, töröljük szárazra, és tesszük végleges helyére.
Megjegyzés: Kellemesen pikáns dzsem, amely sokrétűen felhasználható. Reggelire vajaskenyérre, vagy péksüteményre kenve, sütemények töltésére.

Eperdzsem

Hozzávalók: 1 kg eper (kicsi és közepes szemek), 1 kg Koronás Befőzőcukor, 1 dl víz
Elkészítése: A megtisztított epret keverjük össze a befőzőcukorral. adjuk hozzá a vizet, majd forraljuk 4-8 percen. át, és még forrón töltsük az üvegekbe, Főzésnél vigyázzunk arra, hogy ne essenek szét az eperszemek.
Tipp: Kis likőrrel pikáns ízt adhatunk. dzsemünknek.

Eperlekvár

Hozzávalók: 1 kg eper, 1 kg Koronás befőzőcukor
Elkészítése: A gyümölcsöt megmossuk és megtisztítjuk a levelektől. Az apróra vágott epret elkeverjük a befőzőcukorral, és 4-8 percig forraljuk. Forrón üvegekbe töltjük és lezárjuk.
Tipp: Tányérpróbaként tegyünk néhány csepp lekvárt egy száraz tányérra. Ha azonnal megkocsonyásodik, akkor betölthetjük az üvegekbe.

Gyors málnalekvár

Alapadag: 1 kg málna, 2 evőkanál. citromlé, 50 dkg befőző cukor.
Elkészítése: A kiválogatott, megtisztított málnát megmossuk, lecsöpögtetjük, majd meglocsoljuk citromlével és összekeverjük a befőző cukorral. Felforraljuk, és állandó kevergetés közben 3-4 percig főzzük. Hideg vízzel kiöblített üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.





Nincsenek megjegyzések: