2011. június 27., hétfő

Szezonja van:mindent a karalábéról

Levesek,raguk elengedhetetlen ízesítője.
Jelenleg nálam a kertben rohamos léptekben növekszik.Ami szombaton egy tojás nagyságú volt az már ma kb akkora mint az öklöm.Végül is minden adva van neki:jó pihent frissen trágyázott föld és víz valamint napsütés.
Lássunk egy kis karalábétant:
Szinben kétféle létezik:lila és fehér.
Kétéves nővény a magszárát a második évben hozza.Káposztafélék családjába tartozik!A hideget általában jól tűri de ha palánta korában tartós hideg éri akkor hamar magszárat fejleszt.Gumóképzéskor 10-20 celsius fokon érzi magát a legjobban.Félárnyékban is elvan de igazán az árnyékmentes helyen fejlődik!Közepes tápanyagigényű,majdnem mindenféle talajt szeret.Fajtái:
-rövid tenyészidejű 40-60 nap,ültetése március vége
-középhosszú tenyészidejű 60-70 nap,ültetése április-május
-hosszú tenyészidejű amely téli tárolásra lesz alkalmas 90-100 nap,ültetése június
Helyrevetéssel és palántázással is szaporítható.A magokat kiültetés elött 5-6 héttel vessük el.
A magja hamar csírázásnak indul és ha számára kellemes az idő akkor a vetés után 1 héttel ki is kel!Én erkélyládába szoktam elszórni a magot és abban nevelem a palántát!Vigyázni kell mert ha kevés fényt kap akkor megnyúlnak a palánták.
Akkor jöjjenek a receptek és a különféle tartósitási trükkök.
Általában pincében szokták tárolni gyökerestől és a főbb leveleivel együtt.
Én felkockázom különböző darabokra és lefagyasztom.Akkora darabokra vágom amekkorák kellenek pl levesbe vagy raguba.
Néhány recept:

HÚSOS RAKOTT KARALÁBÉ

Hozzávalók: 1.3 kg karalábé, 500 g sertéshús, 150 g rizs, 100 g füstölt szalonna, 8 dl tejföl, 100 g sajt
A kockára vágott karalábét, valamint a sertéshúst, és a rizst külön-külön megpároljuk. Ezután a húst a szalonnával ledaráljuk, hozzákeverjük a rizst, ha szükséges sózzuk. Zsiradékkal kikent tűzálló tálba rétegezzük a karalábét és a rizses húst, a tetejére karalábé kerüljön. A rétegeket és a tetejét tejföllel meglocsoljuk, megszórjuk reszelt sajttal, majd sütőben jól átsütjük. A karalábét helyettesíthetjük zöldbabbal, cikkekre vágott kelkáposztával, karfiollal, kelbimbóval is.

Karalábéleves

Hozzávalók: 2-3 zsenge karalábé, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 csapott evőkanál só, 1 teáskanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors.
A karalábét vékonyan meghámozom és megtisztítom az esetleges fás részeitől. 0,5 cm-es lapokat vágok belőle, majd a lapokat csíkokká, a csíkokat pedig kis kockákká aprítom. A felhevített olajon megpirítom, közben állandóan kevergetem. Rászórom a finomra metélt petrezselyemzöld felét, és a liszttel meghintem. Együtt pirítom tovább 1-2 percig, majd ráöntök (apránként) 1 l vizet. Megsózom, megborsozom és felforralom. Addig főzöm, amíg a karalábé megpuhul. A lisztet a tejszínnel és a tejföllel simára keverem, ezután beleöntöm a forrásban lévő levesbe. Jól felforralom, végül rászórom a megmaradt petrezselyemzöldet, és a cukorral ízesítem.

Rakott karalábé

Hozzávalók: 80 dkg karalábé, 20 dkg darált sertéshús, 5 dkg vöröshagyma, 2 dl energiaszegény tejföl, 2 evőkanál étolaj, 1 csokor petrezselyemzöldje, 1 dkg zsemlemorzsa, só, bors.
A karalábét megpucoljuk, vékony csíkokra vágjuk, megsózzuk, és az apróra vágott petrezselyemmel fedő alatt olajon puhára pároljuk. A húst pici olajon az apróra vágott vöröshagymával, borssal, sóval ízesítve megpároljuk. A tűzálló tálat vékonyan kiolajozzuk, megszórjuk a morzsával. A karalábé felét az aljába rakjuk, a húst ráterítjük, majd betakarjuk a karalábé másik felével. Tejföllel meglocsoljuk, és sütőben addig sütjük, amíg a tejföl megpirul.

SONKÁVAL TÖLTÖTT KARALÁBÉ

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy fej karalábé, 25 dkg fölt, füstölt sonka, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg gouda sajt, 2 evőkanál liszt, 2.5 dl zöldség-erőleves, 2,5 dl tej, 1 evőkanál olaj, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 1/2 csokor petrezselyemzöld, só, bors
Elkészítés: A karalábét megtisztítjuk, megmossuk. a tetejét levágjuk. A belsejét karalábévájóval kivájjuk. A karalábét forrásban lévő sós vízben 15-20 percig főzzük. A kalapját és a kivájt darabokat felaprítjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk. kockákra vágjuk. A főtt. füstölt sonkát is felkockázzuk. A megforrósított olajon megpirítjuk a sonkát. majd kivesszük a serpenyőből. A visszamaradt zsiradékhoz hozzáadjuk a vajat vagy margarint. Meghintjük a liszttel. és 2 percig pirítjuk. Felöntjük a levessel és a tejjel. Állandó keverés mellett felfőzzük. Hozzáadjuk a karalábé forgácsokat és a reszelt sajt 2/3-át. Kis lángon 5 percig pároljuk. sózzuk, borsozzuk. A mártás 1/3-ába belekeverjük a sonka kockákat. A karalábéfejeket lecsöpögtetjük, és megtöltjük a sonkás krémmel. A maradék-mártást tűzálló tálba öntjük, és bele ültetjük a töltött karalábé fejeket. Meghintjük a maradék sajttal, és előmelegített sütőbe toljuk. 200 fokon kb. 10 percig sütjük. Petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

Tejfölös karalábéleves

Hozzávalók: 1 zsenge, nagy karalábé, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 marhahúsleves-kocka, 1 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, kevés só, csipetnyi cukor.
A karalábét megtisztítjuk, és vékonyka hasábokra vágjuk. A hagymát hámozás után nagyon finomra metéljük, majd fazékba tesszük, és a forró olajon sárgára fonnyasztjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal ráöntünk 1 evőkanál vizet. Ezután a karalábét is rátesszük. A fazekat visszatoljuk a tűzre, és a karalábét néhány percig pirítjuk, majd felöntjük 8 dl-nyi vízzel, hozzátesszük a leveskockát és felforraljuk. 10 percig főzzük, közben a tejfölt és fél dl vizet a liszttel simára keverjük. A forrásban lévő levesbe öntjük, és kevergetve további öt percig forraljuk. Sóval és a cukorral ízesítjük, végül beleszórjuk a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon finomra vágott petrezselyemzöldet. Jól összekeverjük, de már nem forraljuk tovább. Tálaláskor a tetejére külön is pöttyentünk kevés tejfölt. Ha a karalábé már fás, karalábé-krémlevest készíthetünk belőle. Ilyenkor a karalábét reszeljük meg, és a továbbiakban a recept szerint készítsük. A habarás előtt turmixoljuk össze, majd nyomjuk át szitán, hogy a karalábé rostos szálai ne kerüljenek a levesbe.

Töltött karalábé

Hozzávalók: 5 db karalábé, 40 dkg sertéshús, 6 dkg vaj, 1 db tojás, 1 db zsemle, 2 dl tejszín, 1 cs. petrezselyem zöldje, 4 dkg liszt, cukor, só, törött bors
A karalábékat meghámozzuk, közepüket kivágjuk, enyhén sós-cukros vízben, a mikróban 6-8 percig főzzük. A sertéshúst áztatott zsemlével ledaráljuk, a tojással, sóval, törött borssal elkeverjük.
A tölteléket, az előfőzött karalábékba töltjük. A karalábék kivájt, finomra vágott húsát vajban 1-2 percig pirítjuk, majd ráhelyezzük a töltött karalábét, a finomra vágott petrezselyemzöldet, kevés főzővizet és további 4-5 percig hőkezeljük. Végül hozzáöntjük a tejszínes habarást, majd 2-3 percig forraljuk, közben egyszer-kétszer megmozgatjuk.
Forrón tálaljuk.

Töltött karalábé sajtmártásban

4 személyre
HOZZÁVALÓK: 4 nagy karalábé, 20 dkg darált pulykahús (nyesedékből), 10 dkg ementáli sajt, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál rizs, 3 dkg margarin, 1 evőkanál finomliszt, 2 dl tej, 2 dl tejföl, ízlés szerint só és törött fehér bors.
ELŐKÉSZÍTÉSE: a karalábékat megtisztítom és a zöld, zsenge leveleket vékony csíkokra vágom. Mindegyiket kivájom, és a kivájt részt felaprítom. A petrezselyemzöldet is felaprítom. A sajtot lereszelem.
ELKÉSZÍTÉSE: a karalábéforgácsot összekeverem a darált hússal, a nyers rizzsel, kevés sóval, borssal és az apróra vágott petrezselyem felével. A kivájt karalábékat megtöltöm a keverékkel, majd tűzálló tálba rakom. Felmelegítem a margarint, rászórom a lisztet, és kevergetve habzásig hevítem. Ráöntöm a tejet és a tejfölt. Tovább kevergetve kiforralom, ezután beleteszem a karalábélevél-csíkokat. A mártást megsózom, megborsozom, és ráöntöm a töltött karalábékra. A tálat ezután a forró sütőbe tolom, és kb. 20-25 percig sütöm közepes lángon. Tálaláskor meghintem a megmaradt petrezselyemmel.

TÖLTÖTT RÁNTOTT KARALÁBÉ

A töltött rántott karalábéhoz 3-4 fej karalábét meghámozunk, sós vízben nem túl puhára főzzük, lecsepegtetjük, majd összesen 16 szeletre vágjuk. Nyolc szelet ún. lapkasajtot félbevágunk, négy szelet gépsonkából szintén kettőt-kettőt szabunk. Nyolc szelet karalábéra először 1-1 sajtszeletet, erre sonkaszeletet fektetünk, erre ismét sajtszeletet borítunk, és a karalábészelettel befedjük. Az "építményt" összefogva lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába mártjuk, és bő, forró olajba rakjuk. Ha az alsó fele megpirult, már könnyűszerrel megfordíthatjuk, mert a sajt a sülés során megolvad, és a karalábészeleteket összeragasztja. A második felét is megpirítjuk, és petrezselymes újburgonyával, esetleg tartármártással tálaljuk.




Valamint egy kis mai napi képes beszámoló:
A tök úgy nő mint ha fújnák:)Amit ma leszedtem szerintem darabonként biztosan volt 3-4 kg.Szedtem karalábét is azokat amik már szép méretesek és zsengék.Igaz ez most nem a miénk lesz hanem a párom viszi a szüleinek.Viszont a tökből megy még a fagyasztóba 2 darab így összesen 6-7 adag lesz bent ami szerintem elég is lesz!
Íme a mai szüret eredménye:


Ma paradicsomot karóztam.Még mindig kell jónéhány karó de csak a végére érek egyszer!
Néhány kép:




Uborka amely nemsokára kilószám ontja majd az ubit:)


Ennek igazából az a titka hogy 5-6 naponta általában szedés után bordói lével vagy valamilyen gombaölő szerrel lepermetezem.Így szeptember elejéig 100% hogy van uborkám.
Próbáljátok ki!









-

Nincsenek megjegyzések: