2011. június 13., hétfő

Receptek tartósításhoz 2.


Ízesített paradicsompüré

Elkészítése: Kb. 3 kg jó érett, egészséges paradicsomot megmosunk, szárát, csumáját, az esetleges hibás részeket kivágjuk, majd a paradicsomokat széttördelve hozzáadunk néhány megmosott és kicsumázott zöldpaprikát, 1-2 fej megtisztított, de egészben hagyott vöröshagymát és kb. ugyanannyi súlyú felszeletelt zellert, esetleg néhány szál zeller-zöldet. Addig főzzük, amíg pépszerű lesz. Ekkor áttörjük, újból felforraljuk, forrón üvegekbe töltjük, lekötjük, és száraz gőzbe rakjuk. Az üvegek tetejére tehetünk egy csipetnyi benzoesavas nátriumot, de a nélkül is eláll.

Nyers, fűszeres paradicsompüré


Hozzávalók: Tetszés szerinti mennyiségben friss, jó minőségű paradicsom, 0,5 kilogrammonként 1 csapott teáskanál só, 1 gerezd fokhagyma, 1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál apróra vágott friss rozmaringlevél, 1 csokor zellerzöld
Elkészítése: A paradicsomot egy pillanatra forrásban levő vízbe mártom, héját lehúzom, majd turmixgépbe teszem. Hozzáadom a tisztított, zúzott fokhagymát, a finomra vágott, megmosott zeller zöldet és a többi fűszert. Teljesen pépesre keverem, majd apró alufólia pohárkába rakom, és jól lefedve megfagyasztom a hűtőszekrény mélyhűtőjében. Finom pizza- vagy spagetti-mártás készíthető belőle.

Paradicsom befőzés

Elkészítése: Az érett paradicsomot jól megmossuk, szárát leszedjük, a zöld vagy hibás részeket kivágjuk, és nyersen áttörjük. A levet 15-20 percig forraljuk, majd előmelegített üvegekbe töltjük, lekötjük, és száraz gőzbe rakjuk. Készíthetjük úgy is, hogy a paradicsomot darabokra tördelve megfőzzük, áttörjük, és levét sűrűre beforralva öntjük az üvegekbe. Ha az üveg tetejére kb. 2 ujjnyi szalicilos vizet öntünk, nincs szükség gőzölésre. Használat előtt a szalicilos vizet leöntjük.

Tökfélék tárolása

A tökfélék valamennyi fajtáját tartósítószer nélkül is sokáig eltarthatjuk, ha a hibátlan héjú, ütődésmentes darabok szárát éles késsel rövidre vágjuk, és a vágási felületet forró viasszal vonjuk be. A legegyszerűbb, ha gyertyát csepegtetünk rá. Jól védi a tököt a megromlás ellen, ha a tököt híg mészoldattal bemeszeljük.
A sötétzöld, csíkos héjú ún. istengyalulta tök vastag héja következtében a legtovább - hónapokig - eltartható megfelelő hűvös helyen, pincében, stb.

Tök sóban 

Elkészítése: A tököt meghámozzuk, belét kiszedjük, legyaluljuk, és jól besózva 1-2 órán át, állni hagyjuk. Azután kicsavarjuk, és egy széles szájú üvegbe jó szorosan benyomkodjuk úgy, hogy az üveg aljára sót, 2-3 ujjnyi tököt, sót és ismét tököt teszünk; a legfelső réteg só legyen. Lekötjük, és hűvös helyre tesszük. Használat előtt a tököt többször váltott hideg vízben jól ki kell áztatni.

Kovászos uborka télire

Hozzávalók: 3 kg kovászolni való uborka, 1 csokor kapor, 2-3 babérlevél, 1 teáskanálnyi szemes bors, 3 evőkanál só, 5 ek. cukor, 1 vékony szelet kenyér, 1 mokkáskanál szalicil, 1 mokkáskanál borkénsav
Elkészítése: A megmosott uborkák végeit levágjuk, majd hosszanti irányban bevagdossuk. Egy nagy, 5 literes befőttesüveg aljára kaprot, borsot, sót, babérlevelet és cukrot teszünk, és beleállítjuk az uborkákat. Az uborkák közé is teszünk kaprot. Az üveget langyos vízzel teleöntjük, és a tetejére tiszta gézbe csavart kenyérszeletet teszünk. Celofánnal lekötjük, és 5 napig a napon érleljük. Akkor kivesszük a kenyérszeletet, a tetejére borkénsavat és szalicilt szórunk. Légmentesen lekötjük, lekötjük, és a kamra polcára állítjuk.

Zöldbab savanyítva

Alapadag: 3 kg zöldbab, 2 maréknyi petrezselyemzöld, 2 közepes fej vöröshagyma, 2 fej fokhagyma, só.
Elkészítése: A zöldbabot megtisztítjuk, a hosszabbakat félbevágjuk, enyhén sós vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük. Kétliteres üveg aljára petrezselymet szórunk (szárastól), rárakjuk a megtisztított fokhagymagerezdek harmadrészét, majd a babot a vékonyra szeletelt hagymával rárétegezzük. A középtájra, és a tetejére is rakunk fokhagymát és petrezselymet. Alaposan lenyomkodjuk, tetejére kb. 2 tk-nyi sót szórunk, majd a langyos főző lével felöntjük. Kistányérral letakarva árnyékos helyre rakjuk, hogy kiforrja magát. Ha letisztul, az üveget lekötjük, és végleges helyére tesszük. Sült és rántott húsok mellé adjuk körítésnek. A főzőlét másnapig ne öntsük ki, mert lehet, hogy az üvegben pótolni kell!

Következik a gyümölcsök tartósítása……

Nincsenek megjegyzések: