2011. június 19., vasárnap

Receptek tartósításhoz 3-ételízesítők

Nos találtam újabb kincseket a recepttáramban amit megosztok.Ezek inkább ételízesítők amit a zöldségfélék érésével el is kezdhetünk eltenni.

Aranyszabály: sóban eltevéskor vagy műanyag tetőt, vagy cellofánt használjunk!
Eltevésekhez mindig közönséges konyhasót használjunk, ne tengeri sót. Ha mégis, ajánlatos a készítményeket hűtőszekrényben tárolni!
Figyelmeztetés: Azoknál a készítményeknél, ahol az anyagokat alaposan be is kell sűríteni (paprikakrém, gulyás- és lecsókrém, ketchup, stb.) ajánlatos 1-3 órát a magas víztartalom miatt az időhöz hozzászámítani!


Chilikrém

Hozzávalók: 3 kg paradicsom átpasszírozva, 1 apróra vágott hagyma, 5 dkg cukor, 0, 5 dl ecet, 5 dkg chilipor vagy Cayenne bors
Elkészítése: A hozzávalókat összekeverjük, folyamatosan keverve sűrűre főzzük, kis üvegekbe töltjük, és egy órán át kigőzöljük.


Ajvar (Szerb ételízesítő)

Hozzávalók: 2 kg vastaghúsú paradicsompaprika, 1 kg padlizsán, 4 dl olaj, 1 fej fokhagyma, só, cukor, ecet, ízlés szerint. Kissé munkaigényes.
Elkészítése:  A megmosott padlizsánt előmelegített, forró sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg láthatóan megég a héja. Ezután fa- vagy műanyagkéssel meghámozzuk. A zöldpaprikát ugyancsak megsütjük és meghámozzuk. A darabokra vágott padlizsánnal együtt favillával összetörjük. Lábosba rakjuk, ráöntünk 3, 5 dl olajat, majd folytonosan kevergetve addig főzzük, amíg az egészből pép nem lesz. Közben megsózzuk, megcukrozzuk, és annyi ecetet töltünk bele, hogy kellemesen pikáns, de ne túl savanyú legyen. Végül belekeverjük a zúzott fokhagymát, és még egyszer fölforraljuk. Jól kiforrázott, kicsi üvegekbe töltjük, tetejére rácsorgatunk egy teáskanálnyit a maradék olajból, és azonnal lekötve, száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Megjegyzés: Az ajvar kiváló fűszerkeverék különféle pikáns mártások készítéséhez, levesek ízesítéséhez. Hideg mártásként majonézzel vagy tejföllel, kefirrel összekeverve sültek mellé is tálalható. A felbontott üveg tartalma kizárólag a hűtőszekrényben tárolható.

Erdélyi zakuszka

Hozzávalók: 35 db paradicsompaprika, 10 db nagy vöröshagyma, 10 db padlizsán, 1 l olaj, só, bors, 1 l paradicsomlé, 3 babérlevél, üvegenként csipetnyi tartósítószer.
Elkészítése: A paprikákat megmossuk, kimagozzuk és ledaráljuk. A hagymát megtisztítjuk, ledaráljuk és lecsöpögtetjük. A padlizsánt megsütjük, belsejét kikanalazzuk és lecsöpögtetjük. Egy nagyobb edényben, olajon ledinszteljük a hagymát, majd beleadjuk a paprikát, és addig dinszteljük, míg a lé elpárolog, a keverék besűrűsödik. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a padlizsánt, a paradicsomot, és a többi ízesítőt, Visszarakjuk a tűzre, és óvatosan kevergetve összefőzzük, majd kisebb üvegekbe merjük. A tetejére olajat öntünk, tartósítót szórunk rá, majd száraz dunsztba rakjuk.
Szendvicsekre kenve is fogyaszthatjuk, de grillezett húsok ízesítője is lehet.
 

Ételízesítő zöldségkeverék 

Elkészítése: Egyenlő mennyiségű sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét és vöröshagymát (ez lehet kevesebb is) jól megmosva, megtisztítva apróra vágunk, és nagyon kevés vízben vagy gőzben egészen puhára párolunk, majd átdarálunk (leturmixolunk). Minden kg zöldségpéphez 10 dkg sót keverünk. A pépet néhány percig forraljuk, majd kisebb üvegekbe töltjük, szorosan lekötjük, és 20-25 percig gőzöljük.

Leveszöldség üvegben

Elkészítése: Egy kg sárgarépát, 50 dkg petrezselyemgyökeret, 25 dkg zellert, ugyanennyi pasztinákot, karalábét, kelkáposztát, 50 dkg paradicsomot, 50 dkg édes káposztát, 50 dkg karfiolt, 25 dkg hagymát, 25 dkg zöldpaprikát, egy fél maréknyi finomra vágott zeller zöldet és ugyanennyi vágott zöldpetrezselymet húsdarálón - nyersen - megdarálunk. (A zöldségeket tisztítva mérjük le.)
A zöldségpépet elkeverjük 1 kg sóval, üvegekbe rakjuk, szorosan lenyomkodjuk, lekötjük, és száraz helyen tartjuk. Használatkor az ételt óvatosan sózzuk.

"Vegeta" 

Elkészítése: 7 dl-es befőttesüvegeket (6-7 db) jól kimosva lecsurgatunk. Megtisztítva 1 kg sárgarépát, 1 kg petrezselyemgyökeret, 1 kg magvalt zöldpaprikát (piros, fehér), 20 dkg karfiolt, 20 dkg vöröshagymát, 40 dkg zellergumót, 20 dkg paradicsomot, 20 dkg karalábét, 2 nagy fej fokhagymát, 1-1 cs. petrezselyem- és zellerzöldet, az egészet húsdarálón ledaráljuk. Elkeverve 50 dkg sóval, rögtön a száraz üvegekbe rakjuk. Dupla celofánnal lekötve úgy, hogy a két réteg közé nátriumbenzoátot szórunk, hűvös kamrába rakjuk

Vöröshagymakrém

Hozzávalók: 2 kg vöröshagyma, 20 dkg só, üvegenként 1 ek olaj
Elkészítése:  A vöröshagymát megtisztítjuk, a sóval együtt leturmixoljuk, és üvegekbe töltjük. A tetejére 1-1 ek olajat öntünk, majd az üvegeket lezárjuk. Hűvös helyen tároljuk. Használatakor vigyázzunk az ételek sózására!

Fokhagymás-csípős ketchup

Hozzávalók: 2 kg jó érett paradicsom, 10 gerezd fokhagyma, 10 dkg kristálycukor, 2 evőkanál, csípős mustár, 1 teáskanál őrölt fekete bors, 4 evőkanál 10%-os ecet, ízlés szerint só.
Elkészítése: A paradicsomokat megmosom, kocsányukat eltávolítom, majd feldarabolom. Befőző lábasba teszem, és nagyon kis lángon, folyamatosan kevergetve addig főzöm, amíg az egész összeesik. Ez után szitán áttöröm, hogy a paradicsom héja, és a magjai, ne kerülhessen a mártásba. Az így képződött paradicsomvelőbe belekeverem a megtisztított és összezúzott fokhagymát, a mustárt, a cukrot és a törött borsot, majd addig főzöm, amíg lekvár sűrűségűvé válik. Ecetet és sót teszek bele, természetesen megkóstolva, nehogy elsózzam. Ha már minden hozzávaló benne van, egy pillanatig forralom, közben kevergetem. Azon tűzforrón hosszú nyakú üvegekbe töltöm, és légmentesen lekötöm. Nedves gőzben legalább egy órán keresztül csírátlanítom, majd a vízben hagyom kihűlni. Végleges helyére állítom. Felbontás után célszerű a hűtőszekrényben tárolni, mert ha levegőt kap, könnyen romlik. Aki nem szereti a csípős ízt, édes mustárt tegyen bele. Sokrétűen felhasználható: kolbászhoz, virslihez, ételbe ízesítőként, salátamártáshoz stb.

Ketchup

Hozzávalók: 2 kg érett paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 púpozott evőkanál cukor, 1 evőkanál mustár, 1 mokkáskanál őrölt bors, 4 evőkanál 10%-os ecet, só, 1 mokkáskanál nátriumbenzoát.
Elkészítése: A paradicsomokat apróra vágjuk, hozzátesszük a finomra vágott (reszelt) hagymát, saját levében teljesen szétfőzzük, majd átpasszírozzuk, hogy a héj, és a magvak ne kerüljenek bele. Zúzott fokhagymával, sóval, cukorral, mustárral, őrölt borssal fűszerezzük, és jó sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük az ecetet, és tartósítószert. Forrón üvegekbe töltjük, és száraz dunsztba tesszük. 

Lecsókrém

Hozzávalók: fél-fél kg hagyma, paprika paradicsom, kilónként 5 dkg só.
Elkészítése: A hozzávalókat megmossuk, megtisztítjuk és felkarikázzuk. A lábosba 1 dl olajat öntünk, és a felaprított anyagot ezen ledinszteljük. Ha mindegyik megpuhult, átpasszírozzuk, és még 20-25 percig főzzük állandóan kevergetve, hogy jól besűrűsödjön. Ezután kilónként 5 dkg sót keverünk bele, és forrón, kis üvegekbe töltjük. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Ételek ízesítésére, szendvicsek készítésére használhatjuk. Ugyanígy lehet készíteni paprikakrémet is, de ehhez csak piros paradicsompaprikát használjunk.

Petrezselyemzöld olajban eltéve

Elkészítése: A petrezselyem leveleit alaposan megmossuk, majd műanyag zacskóba téve lemérjük. Kilónként 20 dkg sóval és 3 dl olajjal leturmixoljuk. Kisebb üvegekbe töltjük, alaposan lenyomkodjuk, hogy az eresztett lé feljöjjön a zöld tetejére, majd minden üvegbe még kb. 1 cm-es olajréteget töltünk. Az üvegeket lezárjuk, és azonnal a végleges helyükre rakjuk. Felhasználáskor az anyagot a rántásba tesszük bele! (Ez a recept azok számára hasznos, akik az egyes leveseket rántással és petrezselyemzölddel készítik. A falusi asszonyok egy része a petrezselyemzöldet ma is a rántásba teszi bele! Zöldbableves, zöldséges bableves, stb.)

Zöldségzöld (Petrezselyem, zeller, kapor, stb.) sóban

Elkészítése: A kaprot, és a petrezselymet szárától megtisztítva daráljuk, a zeller zöldet szárastól. Lemérjük, majd 20 súlyszázalék sóval összekeverjük. Addig álljon a sóban, míg levet nem enged. Ha van robotgéped, darálás előtt mérd le, rakd be a Robiba, öntsd hozzá a sót, és egyből darálhatod. 2-3 decis csavaros üvegekbe töltsd, nyomkodd le, hogy a sós lé feljöjjön a tetejére. Lezárod s akár 2 évig is felhasználható. Fél év alatt kissé bebarnul ugyan, de ettől még a minősége nem változik.
Megjegyzés: A tavasszal eltett kapor őszig, az ősszel eltett több évig is használható.






 

 


Nincsenek megjegyzések: