2011. június 12., vasárnap

Receptek tartósításhoz


Néhány recept:

Cékla egyszerűen

Elkészítése: A céklákat alaposan megmossuk, majd megfőzzük, meghámozzuk, és ha kihűlt, felszeleteljük. Az üveg aljára tormadarabokat, vagy lereszelt tormát, és 2-3 teáskanál köménymagot dobunk, majd belerakjuk a céklaszeleteket is. Az üveget feltöltjük vízzel, majd leöntjük a cékláról és ecet, só, cukor felhasználásával egy erősebben fűszerezett salátalét főzünk, főzés közben beledobunk egy kávéskanál tartósítószert is. Ha a lé langyosra hűlt, ráöntjük a céklára, az üveget lezárjuk, és a végleges helyére tesszük. Használhatunk hozzá bolti reszelt tormát is, de ne a tejporos változatát, mert attól pár nap alatt megromlik!!

Fokhagymás cukkíni

Hozzávalók: 2 kg cukkíni, 8 gerezd fokhagyma, 20-30 dkg gyöngyhagyma, 1 csokor kapor, 4-4 szál kakukkfű és rozmaring.
A léhez: 10%-os ecet, cukor, só, egész bors, koriander.
Elkészítése:  A cukkínit meghámozzuk, félbevágjuk, és kimagozzuk. A húst körömnyi kockákra vágjuk, az üveg aljára kaprot teszünk, a többi megtisztított hozzávalóval együtt az üvegbe rétegezzük. A zöldség-rétegek közé kerül, a rozmaring, és a kakukkfű.  Ez után megmérjük, hogy az üvegbe mennyi víz fér. Minden fél liter vízhez fél deci 10%-os ecetet, 10 dkg cukrot, kevés sót, egy kiskanál borsot, és koriandert adunk. Felforraljuk, és a cukkínire öntjük. Másnap a levet újra átforraljuk, és visszaöntjük az üvegbe. Ezután az üveget lezárjuk, száraz dunsztba tesszük, majd a végleges helyére állítjuk.

Tormás-kapros patisszon

Hozzávalók: Egészen apró patisszonok tetszés szerinti mennyiségben, 1 nagy csokor kapor, 1 vastag tormagyökér, 10 szemes fekete bors, ecet, cukor, só
Elkészítése:  Az apró patisszonokat megmosom, de nem hámozom meg, hanem egészben hagyom. Nagyon szorosan tiszta üvegekbe rakom, közéteszek egy-egy vékony szál tisztított tormát és megmosott kaprot. Ecetet, cukrot, sót felforralok, beleteszem az egész borsot, és az erősen forrásban levő levet ráöntöm a patisszonra. Szorosan lekötöm, és száraz gőzben hagyom kihűlni.

Hordós savanyúság lé készítése
10 liter víz
30 dkg só
60 dkg cukor
1,6 liter 10% ecet
3 dkg timsó
A timsót feloldjuk kevés vízben és a fentiekkel összekeverjük.
5 dk nátriumbenzoátot feloldunk kevés vízben és állni hagyjuk és utána az előző mixhez cseppenként hozzákeverjük.
4-5 dkg borként szintén feloldunk,állni hagyjuk és cseppenként belekeverjük az előzőekbe.
Fűszerek:
Uborkához,paprikához,dinnyéhez
Torma babérlevél,pár szem szegfűbors,kapor,koriander,bors,mustármag esetleg fokhagymagerezd
Én a céklát is ezzel a lével rakom el csak nem teszek bele kaprot,tormát hanem ha megfött a cékla meghámozom legyalulom üvegbe rakom,ráöntöm a levet szórok bele köménymagot és lezárom.Isteni lesz.
Lehet csalamádéhoz is használni.Nagyon finom pikáns lesz tőle a savanyú!Én minden évben ezt csinálom!

Kezdőknek csalamádérecept:
2 kg alaphoz ami lehet gyalult káposzta,zöld paradicsom,paprika,uborka,répa hagyma-minden gyalulva.
2 és fél dkg só
10 dkg cukor
1 dl 20% ecet vagy 2 dl 10%os
1/2 (fél)kiskanál borkénpor
Legyalulom a zöldségeket rászórom a többi hozzávalót kézzel vagy fakanállal jól összekeverem,konyharuhával letakarom.Egy éjszakára olyan helyre teszem ahol jól szellőzik.Másnap üvegekbe rakom és ha marad a tál alján lé akkor azt ráöntöm a csalamádéra.
Én 2 féleképp is csinálom:)
1,az aljára karfiol darabokat teszek és úgy teszem rá a csalit:)
2,Ha nagy literes üvegbe rakom el akkor paprikába töltöm és alulra csalamádét,középre csalamádéval töltött paprikát és tetejére a csalamádét ismét.Igy rétegezem,mutatós is meg finom is:)

Káposztasavanyítás

·          
Hozzávalók: Jó kemény, tömör, ép káposztafejek, a káposzta súlyához képest 2%-nyi só, szőlő- és meggyfalevelek, babérlevél, vasfű, szemes fekete bors, köménymag, borókamag, torma, néhány darab birsalma, zöldpaprika, citrom
Elkészítése: Először a hordót - amelyben a káposzta savanyodni fog - kell alaposan megtisztítani, többször átmosni erős vízsugárral. Az alját kirakom egy sor jól megmosott leszárított meggyfa- és szőlőlevéllel, majd rétegenként szorosan lenyomkodva teszem rá a legyalult vagy finomra vágott, külső leveleitől megtisztított káposztát. Sót szórok rá, és a fűszerekkel behintem. A citromot megmosom, és hajszálvékony szeletekre vágva teszem rá. A rétegezést addig ismétlem, amíg el nem fogy a hozzávaló. Ha a hordó megtelt, egy tiszta fehér vászonruhával letakarom, és lefedem az ugyancsak tisztára mosott és leszárított tetődeszkával, amire nagy súlyokat teszek. Kb. négy héten keresztül erjesztem 20 °C körüli hőmérsékleten. A képződött lének teljesen el kell fednie a káposztát. Ha nem képződik elég lé, annyi sós vízzel öntöm fel, amennyi szűken ellepi. Ezután még hideg helyen (pincében) tárolom a közben megsavanyodott káposztát. Ha a tetején hab keletkezik, azt időnként leszedegetem. Ha valamilyen oknál fogva a káposzta teteje megpuhulna, akkor azt is leszedem, nehogy a többit is elrontsa. A lének mindig el kell fednie, különben hamar megpuhul. Az apró káposzta közé lehet tenni egy-egy kicsi, tömör, egész káposztafejet is, vagy egészben hagyott nagy leveleket, töltött káposzta készítéséhez valót. Az egyéni fűszerezett, jól savanyított káposzta remek vitaminforrás egész télen és a vitaminban szegény tavasszal is. (Kis háztartás számára lehet vásárolni kicsi, akár 10 l-es hordócskát is, vidéken mindig kapható.)

Káposztasavanyítás  (üvegben)

Elkészítése: A megtisztított káposztát legyaluljuk, természetesen, ha töltött káposztának akarjuk, hagyunk egészben is leveleket, azután forrásban levő vízzel leforrázzuk, szitára vagy szűrőbe tesszük, és jól lecsurgatjuk róla a vizet. Ha kihűlt, egy nagyobb uborkásüvegbe (ha van, cserépfazékba) tesszük a káposztát, és a tetejére egy darab kenyeret rakunk. Meleg sós vízzel (1 l vízhez 1 kávéskanál sót számítsunk) teletöltjük az üveget, a tetejére néhány szál kaprot vagy kaporszárat is tehetünk, és 5 napig meleg helyen vagy napon érleljük. Az üveget csak lazán kössük le, vagy csak egy kis fedőt tegyünk rá. Ha ősszel savanyítunk káposztát, akkor tehetünk közé néhány szelet birsalmát, esetleg néhány cső paprikát is. A savanyításkor közétett babérlevél is jó ízt ad a káposztának.
Javaslat: A káposztát lapkával szorítsuk le, a kenyeret pedig csomagoljuk gézbe, és erre is tegyünk leszorító lapkát, különben forrás közben kifolyik a lé az üvegből. Ajánlatos egy nagyobb tálba állítani! (Kiskerttulajdonosok figyelmébe!)

Padlizsánkrém télire

Hozzávalók: 2-2 kg padlizsán, húsos zöldpaprika, paradicsompaprika, 5 dl olaj, só, kevés nátriumbenzoát
Elkészítése: A padlizsánt és a paprikákat sütőben megsütjük, meghámozzuk, ledaráljuk, összekeverjük, majd olajba forgatva szárazra pároljuk, megsózzuk. Csipetnyi nátriumbenzoátot keverünk bele, majd kisméretű üvegekbe töltjük. Azonnal lekötjük, és száraz gőzbe tesszük.

Lecsó üvegben

Elkészítése: Egykilónyi paprikához 30 deka paradicsomot és egy fej vöröshagymát veszünk. A hagymát összevagdalva két evőkanál olajon megfonnyasztjuk, beleforgatjuk. Öt percig pároljuk, utána a kicsumázott, ujjnyi csíkokra vágott zöldpaprikát és két gerezd összevagdalt fokhagymát adunk hozzá. Kissé megsózzuk, és puhára pároljuk, rövid lére sütjük. A lecsóba a végén csipetnyi tartósítószert keverünk, üvegekbe töltjük, a tetejére egy kevés olajat öntünk, hogy szigetelje, és az üveget lezárva szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Télen, a tetején lévő olajat leöntjük róla - ez remek lesz pörköltfélék, gulyás készítéséhez -, úgy használjuk fel.

Tölteni való paprika paradicsomlében

Elkészítése: Az egyforma nagy, húsos, zöldpaprikákat, miután kicsumáztuk, ereiket kivágtuk, néhány percre fövő vízbe dobjuk, hogy megpuhuljanak (így többet tehetünk az üvegekbe). A kissé megpuhult paprikákat egymásba dugjuk, és a hegyükkel lefelé üvegbe állítjuk. Frissen főzött, forró paradicsomlét öntünk rájuk, a tetejükre csipetnyi szalicilt szórunk. Az üvegeket lekötjük, és száraz gőzbe rakjuk. Egy üvegbe csak annyi paprikát rakjunk, amennyit egyszerre felhasználunk.

Folytatás következik…….


Nincsenek megjegyzések: