2011. június 12., vasárnap

Tartósítás,a nyár kincsei télre


Eljött az idő mikor már szüretelhetjük a terméseinket a kiskertünkből.Van aki csak annyit tud termelni amennyit frissen elfogyasztanak.De van akinek nagyobb a kertje és télre is tud spájzolni a termésekből.Igazából 2 részre osztható ugyebár a zöldség és a gyümölcs.
Először a zöldségek tartósitásáról írnék.
Lehetőség szerint mindig friss és hibátlan zöldséget tartósitsunk.Ez főleg a savanyításra vonatkozik ugyanis ott a lében a hibás zöldség rothadásnak indul és 1 darab miatt akár az egész üveg,rosszabb esetben az egész hordó mehet a komposztra vagy ahogy nálunk mondják a malacnakJ
A savanyításhoz való előkészületek során az üvegeket vagy műanyag vödröt,hordót jó alaposan mossuk ki,fertőtlenítsük.Ha az üveget fedővel zárjuk le akkor azokat is alaposan mossuk el és nézzük meg hogy a fémfedő nem rozsdás e mert ez is nőveli az esetleges megromlást.
Számtalan tartósitószer létezik ma már:borkén,nátrium-benzoát,citromsav,szalicil stb.Kezdőknek létezik a kész fűszerekkel már összevegyített savanyúság tartósító.Ehez általában csak víz kell és mehet is az üvegbe bekészített zöldségre.
Fagyasztáskor is figyelni kell néhány apróságra.Nem mindegy hogy hogyan fagyasztunk.
Pl a borsót és a zöldbabot blansirozni azaz előfőzni kell.Különben felhasználáskor iszonyú íze lesz.Blansirozás alatt azt értjük hogy mikor forr a víz beledobjuk a zölsdéget és kb 8-10 percig főzzük majd szűrőkanállal kimerjük és hideg vízbe lehűtjük.Lecsepegtetjük és tiszta konyharuhán megszárítjuk és zacskozzuk.
Tőkkel és az uborkával egyszerű dolgunk van:meghámozzuk és legyaluljuk aztán mehet zacskóba majd a fagyasztóba.Felhasználáskor még besózni sem kell mert kiolvadáskor a felesleges víz is távozik belőle igy az már rögtön felhasználható.
Tölteni való paprikát is rakhatunk fagyasztóba:kicsumázzuk és 3-4 darabot összedugunk és igy fagyasztjuk le.Igy felhasználáskor nem kell teljesen kiolvasztani csak annyira hogy szétjöjjenek és már mehet is bele a töltelék.
A lecsónak valót pedig vagy összevágom a paprikát és a paradicsomot és igy egybe adagonként fagyasztom le vagy készre főzőm a lecsót és kihülés után csak ételhordóba vagy zacskoban adagonként lefagyasztom.Kiengedés után csak melegíteni kell és enniJ
Én a zöldséget-répát-karalábét is fagyasztom nem pedig homokba teszem mert pincém sincs.
Meghámozom,darabolom őket és vegyesen zacskózom.Lefagyasztom.Felhasználáskor nem olvasztom ki hanem főzéskor fagyosan az ételbe öntöm.

Nincsenek megjegyzések: