2011. június 21., kedd

Szezonja van:mindent a tökről


Aminek ugye most éppen szezonja van.Az én kertecskémben már van egy-két rántanivaló példány.Persze főzeléknek sem utolsó.Idén gyalulva fogok néhány csomaggal a fagyasztóba tenni.Télen biztosan aranyat fog érniJ
Imádjuk a cukkinit és a patiszont is.Mindhárom majdhogynem mindennapos ételünk a nyár folyamán.
A tők virága is ehető,nyersen salátába vagy akár bepanírozva és olajban kisütve.
Lágy szárú erős gyökérzettel rendelkező egyéves nővény.Rövid idő alatt nagy tömeget terem.Melegigényes fagyérzékeny nővény.A fejlődéséhez sok vízre van szüksége.Minden talajon megterem ahol talál elég tápanyagot.A friss trágyázást vagy a fészektrágyázást nagyon meghálálja.Magját állandó helyre március végén és áprilisban vetjük.12C fokon már csírázik.Lehet palántázni is bár azt nem nagyon szereti a növény.Május végétől egészen augusztus elejéig szedhetjük.Vigyázzunk mert a kertben egy-egy bokor nagy helyet foglal.Betegségei:peronoszpora,uborka-lisztharmat és az uborka-dinnyevész.Kártevői:takácsatka és levéltetvek.
Szedésekor figyeljünk arra hogy a már nagyon öreg terméseket nem célszerű felhasználni mivel azok rettentően kemények.
Én úgy szoktam az ilyet felmérni hogy ha már nem tudom a körmömet belemélyiteni akkor az már nemigen jó!
Mit készíthetünk tőkből,cukkiniből és patiszonból?

Tökbélleves

·        Hozzávalók: 1 zsenge tők belső része, 2-2 szál sárgarépa és petrezselyem, 1 kis karalábé, 1 hagyma, 1 kk. ételízesítő, só, bors, 1 csokor petrezselyemzöld
Levesbetét: 1 doboz májkrém, 2 tojás, só, bors, 1 kk. pirospaprika, zsemlemorzsa, petrezselyemzöld
A tök belsejét igyekezzünk 2 darabban kivenni. A többi hozzávalót apró kockára vagy gyufaszálformára vágjuk, csak a hagyma kerül egészben a levesbe. A tökbelet a zöldségekkel fazékba tesszük, felöntjük vízzel. Miután felfőtt, fűszerezzük, amikor megfőtt, óvatosan kivesszük belőle a tokbelet, ezt nem esszük meg. A levesbetét hozzávalóiból apró galuskákat szaggatunk a kész levesbe, melyben puhára főzzük Nem lesz tök íze!

Paradicsomos tök

·        Hozzávalók: 1 kg gyalult tök, 25 dkg friss, kemény paradicsom, 3 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, só, csipet cukor (ízlés szerint).
A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk, a tököt jól megsózzuk, és fél óráig hagyjuk állni. A paradicsomot megmossuk, majd felnégyeljük. A hagymát megfonnyasztjuk a felforrósított olajon, azután a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és ráöntünk egy evőkanálnyi vizet. A levet eresztett tököt kissé kicsavarjuk, majd a hagymás-paprikás olajra tesszük. Fedő alatt puhára pároljuk, végül belekeverjük a paradicsomgerezdeket. Addig pároljuk tovább, amíg a paradicsom héja felpenderedik. Bőven megborsozva tálaljuk.

Tökfőzelék

A tököt, miután a száránál s a másik oldalán is egy darabkát levágtunk, négy részre vágjuk, a magját kanállal kiszedjük, meghámozzuk, s vízbe tesszük. Tökgyalun át, hosszú metéltre vágjuk, s besózva egy-két órán át, állni hagyjuk. Világos rántást készítünk, melybe apróra vágott friss zöld kaprot teszünk. A tököt egy kissé kinyomkodjuk a sós víztől, beletesszük a rántásba, felöntjük csontlével, vagy vízzel s egy-két kanál jó ecetet keverünk bele. Lassan forrni hagyjuk, gyakran megrázva, vagy gyengén kavarva, hogy a tök szét ne essen. Két-három kanál tejfelt keverünk hozzá. Tálalás előtt, paprikát egy kis zsírban pirítunk, s ezzel öntözzük meg a főzeléket.

Spanyol tokány

¨      40 dkg lapocka vagy comb, 10 dkg főtt füstölt hús (tarja, sonka), 20 dkg zöldbab, 20 dkg zöldborsó, 1 kicsi cukkini (vagy gyenge tök), 4 paradicsom, 10 szem dióbél, 1 kis fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 2 dl száraz fehérbor, törött fekete bors, só. (A zöldbab meg a zöldborsó lehet konzerv vagy gyorsfagyasztott is.)
A megmosott és leszárított húst hosszú, vékony csíkokra vágjuk, a zöldbabot tisztítás után vagy félbetörjük, vagy nagyobb darabokra vagdaljuk, a cukkinit egészen vékonyan lehámozzuk, és hasábokra vágjuk, a paradicsomokat lehéjazzuk és felkarikázzuk, a diót apróra törjük (de nem daráljuk!). A forró olajon üvegesre pároljuk a tisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a húscsíkokat hozzáadva addig pirítjuk, amíg a hús minden darabja meg nem fehéredik. Ezután a paradicsom kivételével az összes zöldségfélét a húshoz adjuk. (Ha konzerv zöldborsót használunk, akkor ezt csak az étel elkészülte után adjuk hozzá, különben megkeményedik.) A tört diót is beleszórjuk az ételbe. Sózzuk, meghintjük borssal, majd a bort és még 1,5 dl vizet ráöntve, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a zöldség mind megpuhult, csak akkor tegyük bele a paradicsomot. A diótól különleges zamatot kap a ragu. Főtt burgonyával kínáljuk.

Töklecsó

·        Hozzávalók: egy nagyobb fej hagyma, kevés olaj vagy zsír, 2-3 kiskanál pirospaprika, 2-3 zöldpaprika, 1 nagyobb fej paradicsom, 1 kisebb jó gyenge tök, só, bors, kis Erős Pista, ha a csípőset szereted.
A tököt ugyanúgy kell legyalulni, mintha tökfőzeléket csinálnál. A hagymát apró kockákra vágod, olajon vagy zsíron szép pirosra pirítod, aztán jöhet a pirospaprika, zöldpaprika (ezt kicsit nagyobb csíkokra vagy karikákra vágod, mint a lecsóba szokás). Fedő alatt puhára párolod. Jöhet a tök, ezt is fedő alatt párolod egy 5-10 percig. Felfűszerezed ízlés szerint, és tovább párolod, amíg a tök, teljesen meg nem puhul. Végül beleteszed a paradicsomot, és még egy 5-7 percig együtt párolod.
Ha a tök túl sok lét engedett, akkor egy darabig fedő nélkül főzd tovább, így a felesleges lé elpárolog. Fontos, hogy sűrűbben kavargasd meg, mert hamarabb lekozmál, mint a paprika! Aki szereti a tojást, az üthet rá néhány tojást is (előtte persze jól verd fel a tojásokat). Illetve ha szereted a füstölt dolgokat, a hagyma előtt lehet egy kisapró kockákra szeletelt füstölt szalonnát vagy sonkát megpirítani, finom ízt ad.
Nagyon finom, kiadós vacsora.

Húspótló rántott spárgatök

·        Hozzávalók: 1,20 kg spárgatök, 10 dkg liszt, 2 db tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, 3 dl olaj, só.
A megtisztított spárgatököt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, magházát eltávolítjuk. Az így előkészített tökszeleteket egyenletesen megsózzuk, és néhány percig állni hagyjuk. Ezután lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába bundázzuk, és bő, forró olajba téve megsütjük. Külön tartármártást vagy kapormártást adunk hozzá.

Töltött tök 5.

·        (4 személyre)
·        Hozzávalók: 1 zsenge tök, 1 tojás, 1 zsemle vagy 1 szelet kenyér, 1 csokor petrezselyemzöld, 25 dkg darált sertéshús, 2 dl tejföl, 4 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, só és törött fehér bors, ízlés szerint, 1 csokor kapor.
A tököt vékonyan lehámozzuk, és nyolc karikára vágjuk. A karikák közepéből eltávolítjuk a magos belet. Beletesszük egy tepsibe, jó szorosan egymás mellé. Megsózzuk és félrerakjuk. A felforrósított olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott, tisztított vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát. Ráöntünk 2 evőkanál vizet, és a tűzre visszatéve belekeverjük a darált húst is. Kevergetve jól átpirítjuk, hozzáadjuk a finomra metélt petrezselyem-zöldet és a kapor felét. Megsózzuk, megborsozzuk, ezután hozzákeverjük a szétmorzsolt kenyeret. Ha a keverék kihűlt, összedolgozzuk a nyers, felvert tojással és a tökkarikákat úgy töltjük meg vele, hogy a karikák közepét magasan felpúpozzuk, de juthat a töltelékből a tökkarika szélére is. A tejföllel meglocsoljuk, és az előmelegített forró sütőben szép piros kérget sütünk az étel tetejére. A sütőből kivéve azonnal ráhintjük a maradék kaprot, és rögtön tálaljuk

Tökös-mákos rétes

·        Hozzávalók: 80 dkg gyalult tök, 16 dkg porcukor, fél citrom héja és a fél citrom, 2 g fahéj, 5-6 szem szegfűszeg, 12 dkg mák, 3 dkg zsemlemorzsa, 2 csomag réteslap, 8 dkg vaj, 8 dkg mazsola, 5 dkg vaníliás porcukor, só.
A legyalult tököt gyengén megsózzuk, és 15 percnyi állás után jól kinyomkodjuk, megszórjuk 8 dkg porcukorral. Reszelt citromhéjat, kevés citromlevet, őrölt fahéjat és darált szegfűszeget teszünk hozzá, és jól elkeverjük. 8 dkg cukorból, a darált mákból és az átszitált zsemlemorzsából keveréket készítünk.
A réteslapot kiterítjük, gyengén megkenjük olvasztott vajjal, majd rászórjuk a fele mennyiségű mákkeveréket.
Erre terítjük az előkészített tököt, amelyre rászórjuk a megmaradt mákot és a mazsolát. Lazán feltekerjük, sütőlemezre tesszük, tetejét olvasztott vajjal megkenjük és előmelegített sütőbe tolva, szép pirosra megsütjük. Felszeleteljük, és vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.

Eltevése télire a fagyasztáson kívűl!

Ecetes tök (főzeléknek)

·        Hozzávalók: Gyalult tök, tetszés szerinti mennyiségben, ízlés szerint só és ecet, kapor
Elkészítése: A gyalult tököt besózom, majd 30 percnyi várakozás után gyengén kinyomkodom. Ezután hideg vízbe teszem, pár perc után lecsöpögtetem. Ha más majdnem száraz, tiszta, kiforrázott üvegekbe töltöm. Cukros-ecetes vizet forralok, és teljesen kihűtöm, majd ráöntöm a tökre. Beleteszek megmosott kaprot, majd az üveget szorosan lekötöm és kidunsztolom. 20 perc múlva lezárom alatta a tüzet, és a fazékban hagyom kihűlni. Felhasználáskor a levének felét kiöntöm, hogy a főzelék ne legyen nagyon savanyú.

Tök fűszeresen

A megtisztított tököt 2 ujjnyi darabokra vágva besózzuk, 1 napig állni hagyjuk. 1 l. vízhez 1 dl ecetet, 2 fej hagymát, kevés szemes borsot, 1 babérlevelet teszünk, felforraljuk a tök levével együtt, és ha kihűlt az üvegekbe rakott tökre öntjük. A tök közé tegyünk 1-2 szelet tormát. Letakarva hűvös helyen 1 hétig állni hagyjuk, ekkor a levét leöntjük, néhány szem mustármaggal felforraljuk, és ha kihűlt, a tökre öntjük, és az üvegeket lekötjük.


Tök ecetben

Elkészítése: A gyalult tököt gyengén besózzuk, ha kezd levet ereszteni, kinyomjuk, és vízzel leöblítve lecsurgatjuk. Közben gyengén ecetes vizet forralunk, és hagyjuk kihűlni. A lecsurgatott tököt tiszta konyharuhára tesszük, és másik ruhával jól leszárítjuk, aztán üvegekbe rakjuk úgy, hogy az üveg háromnegyed részéig teljen meg. Az üvegeket nyakig felöntjük a kihűlt ecetes vízzel, erősen lekötjük és kb. 10 percig gőzöljük.

Tök sóban 

Elkészítése: A tököt meghámozzuk, belét kiszedjük, legyaluljuk, és jól besózva 1-2 órán át, állni hagyjuk. Azután kicsavarjuk, és egy széles szájú üvegbe jó szorosan benyomkodjuk úgy, hogy az üveg aljára sót, 2-3 ujjnyi tököt, sót és ismét tököt teszünk; a legfelső réteg só legyen. Lekötjük, és hűvös helyre tesszük. Használat előtt a tököt többször váltott hideg vízben jól ki kell áztatni.

3 megjegyzés:

Bódis írta...

Ásztá! Ez nem szakács blog, Marika! :)

Névtelen írta...

Mit lehet tenni uborka dinnyevész ellen?
Kovácsné Erika

Marcsika írta...

Szerintem ha nagyon elterjedt akkor igazából szinte semmit.A beteg növényzet eltávolítását és elégetését.Valamint oda jövőre ne uborkát vess:(((